Еврокомисарят по миграцията оцени високо ролята на България

Еврокомисарят по миграцията оцени високо ролята на България
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Миграционната криза беше основна тема и в разговора на еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос с българските министри на вътрешните и на външните работи Румяна Бъчварова и Даниел Митов. Комисарят посочи изключително важната роля, която България ще започне да играе на европейската сцена след предстоящото на 6 октомври откриване у нас на новата европейска служба за гранична и брегова охрана, предаде БНТ.

Както пред министрите Бъчаврова и Митов, така и пред президента Росен Плевнелиев еврокомисарят Аврамопулос посочи, че както Гърция така и България като съседни страни се намират на фронтовата гранична линия на ЕС и по тази причина е много важен добрият мениджмънт на ситуацията с бежанската вълна. Той похвали усилията на българското правителство за справяне с този проблем в тясно сътрудничество с ЕС.

"Страната ви е под натиск, но не е сама, Европейският съюз е зад гърба й и доказателство затова е, че на 6 октомври ще се видим в България за откриването на един напълно европейски проект- новата служба за гранична и брегова охрана. С този проект вашата държава ще започне да играе още по-важна роля в опазването на собствените си, а в същото време и на общите ни европейски граници", каза Димитрис Аврамопулос.

Затова и само преди няколко дни бе решено 160 млн. да бъдат дадени на българската държава като помощ за справяне с мигрантската криза посочи още Аврамопулос. Проектът за новата служба вътрешният министър Бъчварова нарече огромен успех на европейската солидарност.

"Това, че България е свързана с тези нови и положителни решения, е изключително важно за нас" коментира министър Бъчварова.

След изказването й пред форума на най-високо равнище за бежанците в ООН Бъчварова подчерта, че българската позиция по мигрантската криза е била чута тук и включена в нюйоркската декларация за бежанците приета вчера от всички лидери на държавите членки на ООН.

"Благодарение на усилията на българските дипломати тук в заключителния документ по миграцията влязоха две много основни елемента, а именно задължението на държавите да работят заедно за подписване на споразумения за реадмисия и обратно връщане. Много е важно в ЕС и в ООН да работим именно за такова подреждане на отношенията за да се избегне пренебрегването на законовите рамки при такива миграционни предвижвания", допълни Митов.

Един от големите проблеми на Европа беше, че съвместно с придвижването на хиляди хора по границите се създаде впечатлението, че европейските правителства са изпуснали контрола върху собствените си територии, подчерта още Митов. Затова и по думите му общите действия в евросъюза са насочени именно към връщането на контрола върху външните ни граници.

Европа е едно цяло с общи граници които трябва да бъдат охранявани със съвместните усилия на всички държави членки и именно в това е бъдещето на интеграционните процеси на стария континент - бяха категорични днес представителите на българската държава.

#Димитрис Аврамопулос #Румяна Бъчварова #Даниел Митов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници