Отпускат държавна помощ на НЕК, за да платим реакторите АЕЦ "Белене"

Отпускат държавна помощ на НЕК, за да платим реакторите АЕЦ "Белене"
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Правителството търси пари, за да платим задълженията си към Русия за поръчаните реактори на АЕЦ „Белене”. 

Министерския съвет одобри отпускането на средства от държавния бюджет под формата на заем към Националната електрическа компания, с които НЕК да погаси задължението си по арбитражното решение на международния арбитраж във връзка с проекта АЕЦ „Белене”. Дължимата сума е 1 милиард и 300 милиона лева. Как точно ще се изплащат тези пари обаче, вероятно ще стане ясно, след като министрите представят предложението си на депутатите в Народното събрание. 

А министрите не подминаха и коментара на руския депутат Пьотр Толстой, че Русия ще изкупи България, пише БГНЕС.

"Разбира се, просто ще я купим цялата" заяви руският депутат Пьотр Толстой. 

"Сумата, която НЕК е осъдена да заплати към днешна дата с лихвите, главница плюс лихва е в размер на 628 957 596 млн. евро. До края на годината, ако това плащане не се извърши размерът ще достигне 646 230 132 млн. евро или малко над 1,2 млрд. лв. Ако НЕК не издължи това задължение ще са налице много негативни последици за НЕК, но и за цялата енергийна система на страната. Това решение е задължително за изпълнение и не подлежи на обжалване от наша страна. Не са налице претенции от наша страна по отношение на главницата, имаме претенции за размера на лихвата. Тези претенции сме ги предявили пред международния арбитраж, тъй като установихме, че е на лице техническа грешка при изчисляването на лихвите, в резултат, на която, според нас, тази сума е завишена. Към настоящия момент няма произнасяне на международния арбитраж и не можем да знаем със сигурност дали той ще приеме мотивите ни, които считаме за основателни”, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че ако този дълг не бъде платен съществуват няколко основни риска.

„Първият е свързан с трупането на лихви в размер на 324 000 лв. на ден. Отделно съществува много сериозна възможност „Атомстройекспорт” да иска обявяването на НЕК в несъстоятелност, което значи два други риска. Обявяването на НЕК в несъстоятелност автоматично ще стане причина задълженията, които БЕХ има да станат предсрочни изискуеми, което ще постави под риск цялата енергийна система на страната и енергийната ни сигурност. Това са основните рискове, ако не изпълним решението на арбитража”, коментира още министър Петкова. 

„Това, което събрахме като повече пари от бюджета, за двете години над 3 млрд. и 700, преди 5-6 месеца платихме за американските централи 1 млрд. и 300 млн. по споразумението. 1 млрд. и 200 млн. лв., абсолютно корупционна сделка на времето, за съжаление, останала без последствие. А истинските последствия са 1 млрд и 200 млн. събрани, живи пари, вместо да отидат за социални дейности заминаха за двете централи. Логиката е била да има диверсификация. Имаме я диверсификацията, но тя струва с толкова отгоре-1 млрд и 200 млн. Други правителства са се надпреварвали да сключват договори, за които нямат пари. Представете си сега още 15 млрд. да трябва да се заделят за строителство от бюджета”, каза Борисов.

„И те имат очи да приказват. Правим го така, за да не възникнат и други искания и запориране на сметките на НЕК. А НЕК е и собственик на язовирите. Няма да го изказвам на глас, защото достатъчно ни ядоса руският депутат Толстой с глупостите, които изговори вчера, но това си е негова работа. Надявам се с този акт бързо парламентът да приеме този закон, за да гарантираме, че повече няма да се направи нещо последствие с тези пари, отивайки в НЕК. Дал съм задача на приходните агенции до края на годината да съберат допълнително 300 млн., за да може да покрием това, което поехме като ангажимент към хората с увреждания, децата с увреждания, надзирателите в затворите, хората по границата. Но, това е положението”, обясни още премиерът Борисов.

А след сметките колко дължим на Москва и на Вашингтон, премиерът се обърна към приходните агенции с една задача - до края на годината да съберат допълнително 300 милиона лева, защото "има да се покриват и социални нужди". 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници