Още 140 души ще бъдат арестувани за връзка с Гюлен

Още 140 души ще бъдат арестувани за връзка с Гюлен
newinform.com
A A+ A++ A

 

Турската прокуратура е издала заповеди за арестуването на 140 души, заподозрени във връзки с Фетхуллах Гюлен и неговата „Терористична организация на фетхулалистите“ (ФЕТО), съобщи в. „Джумхуриет“, пише БГНЕС.

Спаред медията операцията по задържането им е започнала рано сутринта едновременно в 15 населени места в страната. Сред заподозрените преобладават преподаватели и лекари. Както установи турското разузнаване (МИТ), привържениците на Гюбен комуникират помежду си с мобилното приложение ByLock за размяна на съобщения (използвани са операционни системи Android, Windows Phone и Blackberry).

Опитът за държавен преврат в Турция беше извършен на 15 юли. В метежа участваха войници и офицери от турската армия. Основните сблъсъци между превратаджии и силите на режима се състояха в Истанбул и Анкара. Загинаха 246 души, като в това число не влизат привържениците на Гюлен, а над 2000 бяха ранените.

Анкара твърди, че пряка отговорност за опита за преврат носят Гюлен, който от 1999 г. живее в САЩ, и членовете на ФЕТО. В резултат на започналата след преврата от властите чистка на държавния апарат до момента в ареста се намират 16 000 души, обвинени за връзки с ФЕТО. Над 81 000 държавни служители бяха временно отстранени от работа или уволнени.

#връзки Фетхуллах Гюлен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници