Рибата и профилактиката на рака

Рибата и профилактиката на рака
A A+ A++ A

Консумацията на риба редовно намалява риска за развитие на рак на дебелото черво. Според проучването, което е проведено по този въпрос, не е ясно коя риба конкретно е най-ефективна в тази насока, нито дали е по-добре да се консумира сурова или след термична обработка.

Една интересно гледна точка на авторите на изследването е, че е възможно влияние върху риска за развитие на рак да има и факта, че повечето хора, които консумират риба, като цяло водят по-здравословен начин на хранене и начин на живот от останалите. Така например заменяйки червеното месо с риба, се премахва един много вероятен канцероген по отношение рак на дебелото черво.

Има известни съмнения, че формата, под която се консумира рибата може да играе важна роля. Така например рибата, опечена на грил е вероятно да има по-скоро своиствата на канцероген, отколкото да има протективна функция.

Дали омега-3 мастните киселини, на които е богата рибата или други са веществата с благоприятно влияние е в процес на изследвания.

Дотук едно е сигурно – по-честото присъствие на рибата в диетата ви може да намали риска от развитие на рак на дебелото черво с около 21% независимо от наличието на останалите рискови фактори като възраст, прием на алкохол и червено месо, фамилна предиспозиция.

По статия на Reuters Health

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници