Съединените щати предупреждават Русия заради въздушните атаки над хуманитарен конвой в Сирия

Съединените щати предупреждават Русия заради въздушните атаки над хуманитарен конвой в Сирия
naplesherald.com
A A+ A++ A

 

САЩ отправиха предупреждение към Русия след въздушните удари западно от Алепо, в Сирия, които убиха 12 хуманитарни работници и шофьори на камиони с помощи, пише БГНЕС.

Тези въздушни удари рискуват да унищожат всички усилия за решаване на конфликта. Общо 36 цивилни са убити в северната част на Сирия по време на тези интензивни въздушни удари, сочи Сирийската обсерватория за човешки права.

Организацията не бе в състояние да уточни от коя националност са били самолетите, извършили удара, но нито една сирийска бунтовническа групировка не разполага с военна авиация. Нападението стана часове след края на примирието, което бе постигнато на 9 септември със споразумение между САЩ и Русия. Без директно да обвинят Русия „САЩ са скандализирани“ и ще повдигнат въпроса директно пред Русия, каза говорителят на Държавния департамент Джош Кърби в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, където се намират министрите на външните работи на двете страни – Джон Кери и Сергей Лавров.

В светлината на явното нарушение на прекратяването на военните действия, ние ще преразгледаме перспективите за сътрудничество с Русия, каза Кърби намеквайки за хипотетичното военно сътрудничество, предвидено в американско-руското споразумение в Женева.

Временното примирие бе обявено на 12 септември в Сирия и трябваше да продължи седем последователни дни, но в понеделник бе прекратено. „Това повдига сериозни въпроси за възможностите на Русия да изпълнява своите ангажименти, каза по-рано американски дипломат. Друг американски дипломат заяви, че ударите срещу хуманитарния конвой не са дело на международната коалиция, водена от САЩ. Руснаците имат отговорността да се въздържат от подобни действия и да спират сирийския режим да го прави, каза той. Кери от своя страна иска да продължи диалога с Русия на всяка цена, в опит да се спре войната в Сирия.

ООН посочи, че при въздушните удари са засегнати най-малко 18 камиона с хуманитарна помощ. Те са били част от конвой от 31 камиона на Сирийския червен полумесец, който доставя помощи на 78 000 души в Орум-ал-Курба. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници