Ердоган ще настоява за зона за сигурност по сирийската граница

Ердоган ще настоява за зона за сигурност по сирийската граница
clubz.bg
A A+ A++ A

 

Зона с обща площ 5 000 километра по сирийската граница, която да осигури безопасност и защита от тероризма, ще поиска отново турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на лидерската среща в ООН, пише БГНЕС.

Всяка минута от кризата в Сирия е срам за ООН, заяви Ердоган минути преди да излети за Ню Йорк от летище Ататюрк в Истанбул. Според него най-важната част от програмата там е съвещанието за проблема с бежанците, както и борбата с тероризма, кризата в Сирия и Ирак, и опитът за преврат в Турция от 15 юли. Това ще бъдат основните акценти в речта му пред сесията на Общото събрание на ООН, която започва утре в Ню Йорк и той ще очаква оценката на световните лидери за всичко това. „71-ата сесия на Общото събрание се провежда в особено сложен за страната ни момент – от една страна, Турция лекува раните и пораженията си след опита за военен преврат, а от друга, реализира тежката операция „Щит на Ефрат“. Битката ни с убийците от ДАЕШ и ПКК са успешни, не трябва да подминаваме и отпора на кюрдските сепаратисти. С помощта на Аллах борбата ни срещу терора и терористичните групировки ще продължи да отбелязва нови постижения“, коментира Ердоган. Той подчерта, че непременно ще запознае световните лидери и с организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинена от турската страна като организатор на преврата. От този час нататък нито една държава в света не може да бъде сигурно убежище за ФЕТО, заяви Ердоган. „Утре под председателството на американския президент Барак Обама ще бъде обсъждан проблемът с бежанците и всички трябва да бъдат убедени, че операцията „Щит на Ефрат“ е с единствената цел да сведе до минимум този проблем.

Затова още веднъж ще поставя въпроса за необходимостта от зона за безопасност с площ 5 000 километра. Кризата в Сирия не е проблем на самите сирийци или на няколкото съседни държави, тя е глобален проблем. Всяка пропусната секунда и минута в намирането на изхода от него е срам за ООН. Да оставиш бежанците в нечовешки условия и да се криеш зад телените заграждения не е начин да решиш проблема. Крайно време е човечеството да осъзнае отговорностите си, надяваме се, че на тази среща на върха ще бъде отчетено човешкото измерение на кризата и ще бъдат набелязани конкретните стъпки за облекчаването й“, каза още президентът Ердоган. Той смята да поиска обяснение и подробности от американските власти за въздушния сблъсък със самолетите на сирийската правителствена авиация. Свободната сирийска армия не желае участието на САЩ в тази операция, уточни турският президент.

#зона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници