Дянков: Бюджет 2012 предвижда 85 млн. лв. за бедствия

Дянков: Бюджет 2012 предвижда 85 млн. лв. за бедствия
Обяснено е на хората как да попълнят документите за подпомагане. Кризисната комисия е готова да работи и в почивните дни, каза Симеон Дянков при изслушването в НС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

85 млн. лв. за бедствия и аварии предвижда Бюджет 2012, отбеляза министърът на финансите Симеон Дянков по време на изслушването в парламента по повод мерките на кабинета „Борисов" за справяне с последствията от земетресението в Перник.

„За щастие огромната част от парите за бедствия и аварий са в наличност," увери финансовият министър.

И двамата министри - Лиляна Павлова и Симеон Дянков, на които премиерът Бойко Борисов разпореди да се явят на изслушване в Народното събрание по искане на Коалиция за България, подчертаха, че само законни сгради и строежи ще бъдат подпомагани от държавата, предаде „Фокус".

Веднага след първия трус премиерът Бойко Борисов разпоредил на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков да изготви план за подпомагане на евентуални пострадали сгради и хора.

„Обяснено е на хората как да попълнят документите за подпомагане. Кризисната комисия е готова да работи и в почивните дни," каза още министърът.

„Разпоредено е децата от детските градини, които са пострадали, да бъдат преместени временно в други детски заведения," посочи още Симеон Дянков и допълни, че сигурността на хората в държавните и частните сгради е задължение на държавата.

„Следващата стъпка, която е предприета, е да се помисли за матурите в региона. Въпреки че е имало техническа готовност за провеждането им, уплахата в очите на хората е разубедила кабинета да се проведат матури в региона. Това беше тежко решение, то е прецедент, но се радвам, че го взехме," обясни Симеон Дянков.

След първоначалните си разговори с кметове от област Перник, финансовият министър обобщи, че щетите от земетресението не се измерват в големи финансови стойности. За възстановяването е нужна по-скоро организация, отколкото пари.

„На каква стойност ще бъде всичко това ще видим, като се подадат самите документи. Има някои обекти, за които вече знаем – две детски градини в Перник, три училища, в Радомир има две училища, но все пак очакваме пълната информация," каза Симеон Дянков.

#земетресение #Перник #бюджет 2012 #Симеон Дянков #Лиляна Павлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници