4 заплахи застрашават единството на Евросъюза

4 заплахи застрашават единството на Евросъюза
bezlogo.com
A A+ A++ A

Eвропейският съюз е изправен пред четири предизвикателства, застрашаващи единството му и ако в близко време не намери решения за тях, те могат да го разрушат.

Това констатира в анализ за изданието www.realcleardefense.com експертката по проблемите на безопасността Мишел Шеван-Коетци от Центъра за стратегически и бюджетни оценки във Вашингтон, пише БГНЕС.

„Първо, това е засилването на регионалните блокове. Разнообразието от голям брой европейски кризи принуди държавите-членки да подредят приоритетите и възможните отговори по географски признак“, пише аналитичката. Като примери тя посочва безпокойството на балтийските държави от агресивните действия на Русия, докато Италия и Гърция са загрижени най-много от нестабилността в Северна Африка и Близкия изток. „Това разминаване във възприемането на заплахите представлява най-голямата може би заплаха за европейското единството“, констатира тя.

Второ, голяма опасност представлява нарастващия разрив между ЕС като политическо формирование и гражданите на неговите страни-членки. "Само единици европейци разбират смисъла на Евросъюза и на неговите институции“, смята политоложката. По данни на "Европейския барометър" пред 2016 година почти половината (46%) от жителите на европейските държави заявиха, че „не знаят какви права притежават като граждани на Евросъюза“.

Сред възловите предизвикателства Шеван-Коетци посочва подема на десните партии, които стават все по-популярни из целия континент. "Тези партии призовават за връщане към носталгичното минало и предупреждават за коварството на политическите елити, което само задълбочава разминаването между ЕС и населението на европейските страни", пише тя.

"Четвърто, неадекватността на институционалните конструкции. Както често се случва в други части на света, предизвикателствата пред Европа повече не може да се определят като дипломатически, икономически или военни", смята експертката. Тя е убедена, че съществуващите глобални проблеми на Евросъюза – от напрегнатите отношения с Русия до бежанските потоци – не може да бъдат решени с някакъв конкретен инструмент. Именно затова лидерите на европейските страни трябва да работят с цял комплекс от проблеми, за да не се стигне до положението, когато и други страни-членки ще последват примера на Великобритания, която гласува за излизането от съюза, резюмира Шеван-Коетци.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници