Бързата храна повишава риска от депресия

Бързата храна повишава риска от депресия
A A+ A++ A

Яденето на готови запечатани храни и бързи закуски може да увеличи риска за депресия показва ново проучване.

Според проучването, започнало през 1999г и проведено сред 9000 испанци, тези, които консумирали т.нар. бързи закуски – сандвичи и пица били с 40% по-склонни да развият депресия спрямо тези, които консумирали малко или изобщо не подобна храна. Рискът бил по-висок при хората, които консумирали повече подобни видове храна.

Към рисковата група се отнасяли и испанците, които консумирали често фабрично запечатани храни като кроасани и кексчета.

Учените от университета Навара в Памплона, Испания, провели изследването твърдят, че не са изненадани от резултатите. Не за първи път се доказва вредното влияниена бързата храна върху организма. Известен е високия процент на развитие на затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания сред консуматорите на бързите закуски.

За пореден път се обръща внимание на значението да се промотира сред населението здравословно хранене с избягване на фабрично запечатани готови храни и увеличаване консумацията на плодове, зеленчуци най-вече.

Според испанските автори на депресията засяга 121 милиона души по целия свят. Въпреки че малко се знае за влиянието на храненето върху това състояние, някои други проучвания изтъкват значението на зехтина, витамините от група В и омега-3мастните киселини за превенция.

По материали на Public Health Nutrition, март 2012

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници