Масови протести в Германия срещу търговското споразумение ЕС-САЩ

Масови протести в Германия срещу търговското споразумение ЕС-САЩ
БГНЕС
A A+ A++ A

 

В Германия днес са организирани многочислени протестни акции срещу сключването на споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Протести има в седем града – Хамбург, Берлин, Щутгарт, Кьолн, Лайпциг, Франкфурт на Майн и Мюнхен, пише БГНЕС.

На сайта на организаторите – обществено-политическата организация Naturfreunde Deutschlands – се подчертава, че протестите сега са особено необходими, тъй като в близко време предстои гласуване по споразумението за зона за свободна търговия между Канада и Евросъюза на равнище министрите на икономиката на членките на ЕС в Братислава. Очаква се това споразумение да стане нещо като отправна точка за приемане на ТПТИ.

От 2013 г. ЕС води при пълна непрозрачност преговори за ТПТИ – с други думи за създаване на най-голямата в света зона за безмитна търговия с потребителски пазар от близо 820 млн.души. Освен САЩ и Евросъюза планира се в проекта да се включат още Канада, Мексико, Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия, както и страни-кандидатки за членство в ЕС. Обществеността в Европа обаче се отнася скептично към споразумението. Европейците се опасяват, че то ще наруши приетите екологични стандарти и правата за трудова заетост. 

#Германия #хамбург #Берлин #Щутгарт #Кьолн #Лайпциг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници