Октоберфест се открива при засилени мерки за сигурност

Октоберфест се открива при засилени мерки за сигурност
Източник: bg-turist.com
A A+ A++ A

 

Ежегодният празник на баварската бира „Октоберфест“ се открива утре, 17 септември в Мюнхен за 183 път и ще продължи до 3 октомври при засилени мерки за сигурност, предаде БГНЕС.

Германия живее през последната година при нови условия. Серията атентати в Европа силно промениха ситуацията, но все пак властите не смятат да се отказват от провеждането на бирфеста дори и след стрелбата в Мюнхен. Ежегодно огромният „Терезиенвийзе“ е площад с площ 42 хектара по време на провеждането на фестивала се посещава от милиони хора. През 2012 и 2013 г. той е бил посетен от 6.4 млн. дущи, а през 2014 – от 6.3 млн.

През 2015 г. те са били 5.9 млн. , но са изпили същото количество бира, колкото и през 2014 г. - 7.5 млн. литра /през 2014 са били изпити 7.7 млн литра/. Тази година за пръв път на влизане на огромния площад ще бъдат правени проверки на съдържанието на чантите на посетителите. Те няма да имат право да внасят големи сакове и раници.

Както и досега на площада не може да се влиза с детски колички. Монтирани са около 30 видеокамери и са поставени допълнителни полицейски сили да патрулират. Останалото е както и досега – 144 заведения, 119 000 седящи места, 16 гигантски и 21 по-малки шатри за любителите на бирата. Най-голямата шатра принадлежи на знаменитата пивоварна Hofbräu и може да приеме едновременно 11000 гости. Любопитна подробност, ясна на всеки, които пие бира.

Дължината на редовете писоари е 878 м. Октоберфест започва историята си от 12 октомври 1810 г. когато престолонаследникът Лудвиг празнувал сватбата си с принцеса Тереза фон Заксен Хилдбургхаузен. Празненствата били на ливадата пред градските порти, която нарекли в чест на принцеса Тереза. 

#Октоберфест #Мюнхен #атентати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай