Световен рекорд за най-дългата мълния в света

Световен рекорд за най-дългата мълния в света
Източник: eurocom.bg
A A+ A++ A

 

Съветът на експертите от Световната метеорологическа организация утвърди два световни рекорда за електрически искрови разряди в атмосферата. Най-дългата мълния се оказа над 300-километрова волтова дъга, регистрирана през 2007 година в щата Оклахома. Най-продължителната – над 7,7 секунди – се оказа мълния от региона Прованс – Алпи – Лазурен бряг в южната част на Франция на 30 август 2012 година, предаде БГНЕС.

Хоризонталното разстояние, покрито от мълнията в Оклахома, е 321 км, а мълнията над Южна Франция е продължила 7,47 секунди, уточни службата на ООН.

От Световната организация на метеоролозите подчертават, че мълниите за първи път са внесени в официалният архив на екстремалните метеорологически и климатически явления, поддържан от Комисията на СМО по климатология. В него се регистрират рекордни величини – температура, скорост на вятъра, дъжд и други атмосферни явления.

Определянето на най-дългата и най-продължителната мълния става възможно благодарение на същественото подобряване на техниката на дистанционно изследване на електрическите разряди в атмосферата.

Специалистите от комисията са от САЩ, Франция, Китай, Мароко, Аржентина и Великобритания. Те предложиха и нова редакция на термина. Сега той вече е определян като „серия електрически процеси, протичащи последователно”. 

#Съветът на експертите #мълния #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници