Кристалина: Щетите от земетресението са малки за помощ от Брюксел

Кристалина: Щетите от земетресението са малки за помощ от Брюксел
Според Кристалина Георгиева гражданите в България не са подготвени да посрещат природни бедствия и не знаят какво да правят в критичните моменти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Щетите от земетресението с магнитуд 5,8 по Рихтер, което разтърси Западна България във вторник, едва ли ще бъдат оценени на 0,6% от Брутния вътрешен продукт на страната, каквото е условието за отпускане на помощ от Европейската комисия, заяви еврокомисар Кристалина Георгиева.

„У нас се разчита изключително на професионалистите – пожарникари, спасители. В другите държави се разчита на ядро от професионалисти и армия от доброволци. У нас за сега няма такава доброволческа система, която да ни помага при по-сериозни бедствия," коментира пред БНР еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи .

Според Кристалина Георгиева гражданите в България не са подготвени да посрещат природни бедствия и не знаят какво да правят в критичните моменти.

„Живеем във време, когато бедствията са все по-чести, затова трябва да сме по-подготвени като граждани, не само правителството. Трябва да сме готови за все по-безпощадна природа," допълни българският еврокомисар.

По думите й, България има добре изградена структура за защита на населението, но гражданите изостават.

„Очаква ни още работа за това да балансираме правилно превенцията, подготовката и реакцията при бедствия, а освен това трябва да се внесе темата за подготовката в най-ранна възраст. Правилната реакция няма да ни се случи, ако не работим, преди да ни се е наложило да взимаме тези критични решения," обобщи Кристалина Георгиева.

#земетресение #Кристалина Георгиева #Европейска комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници