САЩ отпуска 38 млрд. долара военна помощ на Израел

САЩ отпуска 38 млрд. долара военна помощ на Израел
Източник: www.dnes.co.uk
A A+ A++ A

 

САЩ отпускат 38 млрд. долара военна помощ за Израел в рамките на 10 години по силата на договор, който обхваща периода 2019-2028 г., предаде БГНЕС.

Споразумението бе подписано въпреки напрежението между страните – съюзници заради Иран и мирния процес с палестинците. Протоколът по споразумението бе подписан в Държавния департамент от зам. Държавния секретар Томас Шанън и съветниците по националната сигурност на двете страни – от американска страна от Сюзън Райс и от израелска – от Яков Нагел. Този документ е най-големият ангажимент за двустранно военно сътрудничество в историята на САЩ, каза президентът Барак Обама в комюнике в Белия дом. „Както съм повтарял нееднократно ангажираността на Америка за сигурността на Израел е непоклатима“, подчерта президентът демократ, чиито лични отношения с Бенямин Нетаняху, както е известно, са много лоши.

Белия дом уточнява, че от общо отпусканите 38 млрд. долара – 33 млрд. са предназначени за закупуване на отбранителна техника, а останалите са за т. нар. „Железен купол“ / Iron Dome/. Това е израелската противоракетна система, която унищожава ракети, артилерийски снаряди и снаряди със среден и малък обсег, насочени към обитаеми зони в Израел. Настоящият договор изтича през 2018г и е на стойност 30 млрд. долара.

#САЩ #Израел #Сюзън Райс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници