Самоков приема балканския елит по мотокрос този уикенд

Самоков приема балканския елит по мотокрос този уикенд
Източник: gong.bg
A A+ A++ A

 

Есенната програма на мотокрос състезанията продължава тази седмица на легендарния мотополигон „Ридо”, град Самоков с четвъртия кръг на Балканския шампионат по мотокрос и шестия кръг на Републиканския ни шампионат, предаде БГНЕС.

За втора поредна горедна, мотоциклетната общност ще почете паметта на големия Георги Янакиев по традиция в Самоков, на първия български мотополигон лицензиран от Световната Федерация по Мотоциклетизъм и първото трасе – домакин на Световен шампионат по мотокрос в края на седемдесетте години на миналия век. Дългогодишен председател на БФАС, Георги Янакиев винаги е носил мотоциклетния спорт в кръвта си и до последния си миг се бори за развитието и за каузата му, за което ние ще му бъдем вечно признателни.

През този сезон, мотополигон „Ридо” бе частично обновен с помощта и работата на Община Самоков и СМК Ридо Самоков, като през годината той продължи да бъде любимо място за трнировки на местните състезатели и много други клубове от София и региона.

След събитията по гръцко-македонската граница от пролетта и отлагането на априлското състезание в Гевгелия, най-малките състезатели от класовете МХ65 и МХ85 досега са имали само два кръга от шампионата на Балканите – през март в Гърция и през юни в Сърбия. За големите от МХ2, МХ1 и МХ, това ще бъде четвърто състезание за сезона тъй като Босна и Херцеговина имаха едно домкаинство в края на май. След Самоков, за състезателите предстоят още два кръга – в Троян и в края на октомври в Македония.

Заявки за участие в Самоков към момента са подали над 110 състезатели от България, Сърбия, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Турция и Кипър.

В клас МХ65, Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ) се очертава като най-бързия състезател в най-малката категория и двамата с Радостин Михайлов (Несебър Мото, КТМ) ще се изправят срещу не-лека конкуренция от Румъния и Гърция. В точкуването за националния шампионат след пет кръга, лидер е гръцкият пилот Мариос Канакис (КТМ, 174т.), втората позиция е при Радостин (161т.), а Виктор е пет точки след него със 156т. За много от най-малките състезатели, това ще бъде първо състезание на „Ридо” и емоцията е гарантирана.

При групата на МХ85, голямото неизвестно е резултата от прекия двубой между Николай Малинов (МСК Севлиево, КТМ) и Антониос Сагмалис (Гърция, КТМ). Николай е лидер в националния шампионат, а Сагмалис е трети в момента. В Балканските точки, Сагмалис е на втората позиция (78т.), Николай на трета (71т.). Димитър Грозданов (МХ Рейсинг Симитли, КТМ) и Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ) определено могат да усложнят плановете на Сагмалис и Малинов, особено при наличието на Николай Тимуш (Молдова, КТМ), който отбеляза второ място по време на първия кръг от шампионата в Поморие и е заявил участие за Самоков.

Сезон 2016 е белязан от много силно участие в клас МХ2 и конкуренцията е достигнала до ниво каквото не сме виждали от години. На „Ридо” ще видим Майкъл Иванов (НСА Моторспорт, КТМ), съотборникът му Кристиян Ангелов (Ямаха), Хакан Халми и Иван Петров (МСК Севлиево, КТМ), Тони Цветков (панчо рейсинг тийм, Ямаха) Георги Георгиев (Текстил рейсинг, Сузуки), Любомир Васев (МХ Рейсинг Симитли, Ямаха), вече утвърдените нови лица в клас МХ2 – Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ), Жулиан Георгиев (Еър Макс Рейсинг, КТМ) и много други момчета търсещи своето място в историята на победителите на Ридо. В националния шампионат, лидерството принадлежи на Халми (203т.), а в балканския шампионат то е за Тони Цветков (119т.).

В клас МХ1, Адриан Радуца (Ямаха) от Румъния е доминаторът в двата шампионата, като тук конкуренцията ще се увеличи с участието на Християн Илиоски (Ямаха, Македония) и Хризантос Хараламбос (Кипър, КТМ). За съжаление двамата топ пилоти Денислав Ангелов и Калоян Илиев ще пропуснат състезанието поради контузии, така че честта да защитава трибагреника се пада на завърналият се Николай Йовчев (Еърмакс рейсинг, Хонда), домакинът от Самоков – Васил Георгиев (Панчо рейсинг тийм, Сузуки) и на по-младите състезатели като Атанас Атанасов (Троян Моторспорт 01), Симон Венев (НСА моторспорт, Кавазаки) и Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ).

В „класа на народа” – клас МХ, след рекорда от 47 състезатели в Севлиево, магнитът на Ридо се очаква да събере ако не повече, то със сигурност не по-малко участници. Обстановката с точкуването към момента е в сферата на висшата математика, и човек би познал по-лесно шестица от тото-то, отколкото тримата които ще се качат на подиума в неделя, но в крайна сметка, в националния шампионат е предвождан от Веселин Малинов (МСК Севлиево, Кавазаки), а балканския от Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Ямаха).

Както обикновенно, съботния ден е зает с тренировки и първия манш на клас МХ, а в неделя след официалното откриване (10:30ч.) започват и същинските състезателни маншове на мотополигон „Ридо”, град Самоков. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници