САЩ не е изпращала искане за екстрадиция на Сноудън

САЩ не е изпращала искане за екстрадиция на Сноудън
ureport.bg
A A+ A++ A

 

Русия не е получила искане от САЩ за екстрадиране на бившия анализатор на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън.

"Русия не е получила искане за екстрадиция, в което трябва да се посочат престъпленията, в които той е обвинен. Те трябва да се знаят, иначе как да се защити човек. Ако той е виновен, дайте доказателства за вината му", каза днес пред журналисти адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена, съобщава БГНЕС.

Сноудън, който през 2013 г. оповести информация за методите за електронно следене на американското разузнаване, включително незаконно подслушване на преговори на чуждестранни лидери. Спасявайки се от преследване от страна на американското правителство, той изпрати молби за убежище до повече от 20 страни, включително Русия. От 1 август 2014 г. той получи разрешение за пребиваване в тази страна в продължение на три години и оттогава е на територията на Русия.

В САЩ, Сноудън е обвинен в нарушаване на два члена от закона за шпионаж. За всяко от тези престъпления той е заплашен от 10 години затвор. Представители на администрацията на САЩ многократно са заявявали, че смятат Сноудън за предател и няма да му бъде простено, защото е нанесъл сериозна вреда на интересите на националната сигурност.

Тази седмица от интервю на Сноудън в „Гардиън“ стана ясно, че той очаква да бъде помилван от президента на САЩ Барак Обама преди той да напусне поста. 

#Русия #САЩ #екстрадиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници