Образователното министрество ще предложи по-високи учителски заплати

Образователното министрество ще предложи по-високи учителски заплати
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Комисия за защита на потребителите направи проверка на търговски сергии на пл. "Славейков" за бележници, които не са за тази година и нямат графа “Информация и похвали”. Учителите трябва да направят необходимото, за да посъветват родителите кое е най-добре да се купи и дали ще има нужда от това. “Свободата идва и с преценка". Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева преди началото на проверката на инспекторите на КЗП, пише БГНЕС.

Кунева коментира и въпроса за помагалата за учебния процес, като посочи, че те не са нещо, върху което Министерството на образованието и науката има контрол. “Ние утвърждаваме допустимостта на учебниците. Те след това биват избирани от учителите и тогава стават учебници, а помагалата не зависят от решението на МОН.

Никое помагало, колкото и добре да бъде написано не може да бъде наречено учебник. Има “учебници”, които не са минали през процедурата и се продават като помагала. Това е риск и за учителите, и за родителите, коментира тя. Кунева припомни и че от тази година се въвеждат обществените съвети към училищата. “Не можем да бъдем наблюдатели, а когато ни се дава възможност да участваме, да стоим настрани. Нито министерството искам да бъде наблюдател и рефер в този процес. Искам да имаме активна позиция, да я представим, да чуем какво мислят хората по нея”, посочи тя.

Кунева заяви също, че лидерството в училище е много важно и това, че малкият ученик е написал писмо до нея и са се срещнали е доказателство, че “всеки може”. “Ние стартирахме една доста мащабна кампания в навечерието на старта на учебната година. За нас беше важно да се установи, че бележниците се продават на цената на корицата, заяви прдседателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той припомни, че миналата година са предотвратили опит за фрапантно нарушение да се продават бележниците и личните карти само в комплект и то с подвързия, което вдигаше цената многократно. Освен това се следи за качеството на ученическите стоки като цяло. Например, дали отговаря описанието за анатомични раници на това, което се предлага. Следи се и за истинността на промоциите и др.

Той посочи, че проверките са започнали още преди седмица и ще продължат до началото на учебната година. До момента не са били открити фрапантни нарушения. При нарушения санкцията може да достигне до 30 хил. лв. при първоначално нарушение и до 50 хил. лв. при повторно нарушение.

Родителите трябва да внимават, когато са обявени сериозни намаления, те трябва да внимават какво точно им се предлага.

В рамките на проверката бяха проверени две сергии, на които се предлагаха бележници. На едната не бяха открити нарушения, но на втората имаше изложени бележници, които са от миналата година. Инспекторът, който направи проверката заяви, че търговецът няма да бъде санкциониран, а ще получи предписание да прибере изложените бележници от миналата година. 

#проверка #бележници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници