Кметът на София: Приоритетът е запазване на сигурността в районите с мигранти

Кметът на София: Приоритетът е запазване на сигурността в районите с мигранти
clubz.bg
A A+ A++ A

 

Специалистите и учените трябва да бъдат слушани по теми като религията и от тях трябва да дойдат идеите, които след това да бъдат взимани под внимание във взeмането на политически решения. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, пише БГНЕС.

Голямото предизвикателство в момента е мигрантската вълна. На този фон трябва да запазим и ценностите на запада, в които сме възпитавани за мястото на религията в съвременния свят. София се превърна в място, привлекателно за мигрантите. Усилията й са насочени за запазване на сигурността в рисковите зони - осветление, общинска полиция и настояване, както и за повече полицейско присъствие. За да запазим вижданията ни за съвместно живеене е редно да спазваме законите, допълни Фандъкова.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че страната ни може да даде опит за това как могат да съжителстват различни религии. Ситуацията е коренно променена от последните 1-2 години, заради влезлите мигранти, които са променили политическата ситуация в цяла Европа. В момента според него има популизъм и радикални течения, които могат да ни отдaлeчат от тези ценности. Трябва да сме силни, обединени и да запазим толерантността.

Необходимо е да се заредим с много търпение, защото този проблем няма да се реши за година-две. Трябва да се подготвим за маратон и да се полагат системни усилия, за да се постигнат необходимите резултати.

Германия е отнесла много критики заради политиката, която води, но друг въпрос е какви са алтернативите. Единственият шанс да излезем от тази криза, е да се направят реални политики, които да са ефективни и да превърнат тези хора, които бягат от страните си, в интегрирани граждани на Европа.

Микулаш Дзуринда, председател на "Вилфрид Мартенс център за европейски изследвания" заяви, че общото между държавите в ЕС е, че имат усещането, че не вървят в една посока, където искат да бъдат. Много хора се страхуват, защото усещат, че не вървим към добро, добави той.

Положението, според него, не се подобрява. Световната финансова криза е оказала много вредни последствия за млaдите демокрации - Европа е помагала на Гърция, Италия, и др. Брекзит не е добър не само за ЕС, но и за целия свят. Миграционната вълна от Северна Африка и Близкия изток кара хората да се чувстват несигурни и че губят контрол над ситуацията. Проблемът е много по-дълбок, според Дзуринда - изправени сме пред криза на ценностите. През последните десетилетия вървяхме към личния комфорт и сега трябва да се намери нов фундамент, на който да се стъпи. Трябва да се възпитават децата в любов към труда. 

#кмет на София #Йорданка Фандъкова #мигрантска вълна #предизвикателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници