Протест срещу новоизбрания бразилски президент

Протест срещу новоизбрания бразилски президент
www.japantimes.co.jp
A A+ A++ A

 

Протестът с искане за оставката на президента на Бразилия Мишел Темер, който започна в неделя в най-големия град на страната Сао Пауло, бе придружен от сблъсъци, пише БГНЕС.

Според вестник "Фолха де Сао Пауло", цитиран от ТАСС, служителите на реда са задържали най-малко трима от протестиращите, които замеряли полицаите с бирени бутилки. Силите за сигурност използвали сълзотворен спрей.

Според бразилските медии няколко хиляди души са участвали в демонстрацията, включително представители на преминалата в опозиция Работническа партия. Те поискаха оставката на Темер и провеждане на предсрочни президентски избори.

През последните месеци бе проведена политическа процедура по отстраняването на Дилма Русеф от поста президент на Бразилия. Сенатът гласува с 61 срещу 20 гласа за отстраняването на президента Русеф. Отделно сенаторите гласуваха дали Русеф да бъде лишена от право да заема държавна служба, но този вот не събра нужните гласове.

Временен президент на Бразилия стана досегашният вицепрезидент Мишел Темер, превърнал се в яростен политически противник на Русеф. Той ще изпълнява длъжността до следващите избори за държавен глава през 2018 година.

Русеф нарече отстраняването си преврат и се зарече да продължи политическата си дейност. 

#протестът #оставката #президент #сблъсъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници