Сградите в България издържали и на земетресения от 6-а степен

Сградите в България издържали и на земетресения от 6-а степен
От МРРБ припомнят, че от 1987 г. в България са влезли в сила по-строги норми за строителство в земетръсни райони. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конструкциите на сградите в София и цялата страна могат да издържат на земетресение от по-висока степен от регистрираното в нощта на 22 май, уверяват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От ведомството обаче уточняват, че това се отнася само за законни сгради с надлежно издадени строителни книжа.

От МРРБ припомнят, че от 1987 г. в България са влезли в сила по-строги норми за строителство в земетръсни райони.

Въпреки това сградите, които са проектирани и изпълнени преди 1987 г., също имат степен на устойчивост на сеизмични въздействия, която е съобразена с действащата към момента на проектирането им нормативна уредба.

За територията на София преди 1987 г. сградите са се осигурявали чрез проектиране на конструкцията им на седма степен по скалата на „Медведев-Шпонхойер-Карник", която с 12 степени (шеста по Рихтер).

След 1987 г. са въведени по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия, като степента е повишена на девета по същата скала (7-7,5 по Рихтер).

Земетресението 5,8 по Рихтер в нощта срещу вторник между Перник и Радомир, както и последвалите го множество вторични трусове с различен интензитет в района на Перник, не са засегнали и пътищата.

Няма данни за нарушения по магистралите „Люлин“ и „Струма“, както и пътищата по републиканската пътна мрежа на Перник, Кюстендил и Благоевград.

Трусовете не са повлияли върху целостта на релсовия транспорт и метрото.

Изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев посочи, че трусът не е повлиял върху състоянието на метротунелите. Съоръженията са проектирани да издържат 9-а степен по Рихтер, посочи той.

#земетресение #Перник #Министерство на регионалното развитие и благоустройството #сгради

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници