120 машини на старта на Балкан Офроуд Рали

120 машини на старта на Балкан Офроуд Рали
Източник: www.off-road.bg
A A+ A++ A

 

120 състезателните машини застават на старта на Балкан Офроуд Рали, предаде БГНЕС.

Балкан Офроуд Рали се провежда за 6-та поредна година и е най-голямото офроуд състезание в България и едно от най-големите мотоспорт събития в региона.

„Голяма новост е, че тази година към офроуд състезанието добавихме още една надпревара, наречена Балкан Класик Рали, което е приключенско 8-дневно състезание за исторически рали автомобили. Те са произведени преди 30-40 години и са истински бижута на автомобилната индустрия. Записаха се 15 такива машини, които ще карат по черни пътища. Има екипажи от Аржентина и Южна Африка, и цяла Европа”, обясни Христомир Николов, част от организационния екип на Балкан Офроуд Рали и Балкан Класик Рали.

Той посочи, че близо 120 състезателни машини има на старта – мотоциклети, АТВ четриколки, бъгита, джипове и дори четири камиона-състезателен клас. Десетина български екипажа са на старта – един пилот с АТВ четриколка и с джипове. Елитът на българския офроуд се конкурира с пилоти от цяла Европа.

Самото офроуд състезание е разделено на два класа. Единият е наречен крос кънтри и автомобилите се състезават бързо по черни пътища в стила на рали „Дакар”. Другият клас е екстремен, където са много добре подготвени джипове, които преодоляват тежки, черни терени, блата и гори.

8 дни продължават двата маратона тази година, като стартът бе даден днес пред храм-паметник „Александър Невски”, а финалът ще бъде следващата събота на плажа в Шкорпиловци. 2000 състезателни километра очакват състезателите. Класическите рали автомобили и бързият клас ще стартират от град Бухово, където ще преодоляват Стара планина по билото на Мургаш. Докато за екстремния клас са предвидени тежки трасета в района на Самоков и Боровец.

Десислав Славчев и навигаторът му Маргарита Стойнова от отбор „Хот Екстрийм” участват в ралито с автомобил „Мерцедес Г” класа. Славчев обясни, че всяка година отборът им участва само за победа. Двамата са в това състезание от 2008 г. „Всеки, който се е качил веднъж на подиума, а ние сме са качвали 2 пъти, иска да повтори победата, което никак не е лесно”, заяви Стойнова.

Славчев посочи, че няма какво да ги изненада, защото са подготвени и в най-тежките условия. „Имаме голям опит и не сме обезпокоени, а сме ентусиазирани да покажем най-доброто”, добави Славчев. Най-големите им конкуренти традиционно са от Холандия, Франция и Германия. Маргарита Стойнова е на мнение, че човек не се запалва по този спорт, а го носи някъде в себе си. „Ние сме дългогодишни участници в историята на националния шампионат на България. Бивши офроудери няма”, добави тя. От своя страна Десислав Славчев посочи, че автомобилните състезания не са приоритет за държавата. 

#България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници