Приемният център за бежанци в Бусманци прелива от мигранти

Приемният център за бежанци в Бусманци прелива от мигранти
Източник: velikabulgaria.eu
A A+ A++ A

 

През приемния център за бежанци край София Бусманци са минали около 20 000 мигранти, информираха служители от Дирекция "Миграция" към вътрешното министерство на Румяна Бъчварова, предаде БГНЕС.

Ситуацията в центрове на Дирекция “Миграция” на МВР е повече от извънредна. При капацитет от 940 мигранти, в тях в момента се намират 1631 лица или запълването е на 174%. На външни адреси, за своя сметка, през миналата седмица са се водили 395 чужди граждани.

"Баджовете, които се дават на всеки новопристигнал вече достигнаха цифрата от 20 000... Домът прелива в буквалния смисъл на думата", казва още служителят. В момента там са настанени над 600 души. От откриването му до днес там никога не е имало толкова много настанени чужденци, които пребивават незаконно в България.

В същото време недостига персонал - както полицейски, така и медицински и обслужващ. През последния месец е имало случаи когато в една нощ пристигат близо 100 мигранти. "Ех, как един лекар ще ги прегледа, ще им предпише лечение... или как пък един полицаи или дежурният ще организира настаняването им и всички нужни проверки", коментираха от дирекцията.

Мнозинството са от Афганистан, Пакистан и Ирак. От време на време идват и по цели сирийски семейства, но повечето от тях не се задържат дълго време.

Сред пристигналите има и младежи, "които определоно са в добро физическо здраве и им личи, че са били активни - развити мускули, необкиновен поглед и особен начин на движение", казва още източникът от МВР.

Бусманци се намира край София и се води като Специален дом за временно настаняване на чужденци към Дирекция „Миграция“ на МВР. Съгласно закона там се настаняват само чужденци, които са пребивавали незаконно в България и на които е издадена заповед за депортиране или заповед за експулсиране.

Според седмичната статистическа справка на МВР към 9 септември 13 005 мигранти са влезлите на територията на България от началото на 2016 година. Само за периода 02-08 септември у нас са проникнали нови 664 мигранти. 36 чужди граждани са били изведени от страната през последната седмица.

В същото време стана ясно, че България може да приеме още точно 779 мигранти, за които ще се намери място за настаняване в центровете на Държавна агенция за бежанците. Към момента капацитетът на бежанските центрове е запълнен на 85%. Това означава, че най-късно към 20 септември, властите у нас трябва да търсят варианти за изграждането на палаткови лагери или за откриването на временни или нови мигрантски центрове. 

#Бусманци #миграция #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници