Звезди на българския спорт подкрепят инициативата „Европейска седмица на спорта“

Звезди на българския спорт подкрепят инициативата „Европейска седмица на спорта“
Източник: www.bgbeactive.org
A A+ A++ A

 

Фланелки с посланието на общо европейската инициатива „Европейска седмица на спорта“ #BeActive получиха бронзовите медалистки от Олимпийските игри в Рио Михаела Маевска, Любомира Казанова и басктеболния специалист Тити Папазов от заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков. Заедно те представиха основните събития от инициативата за България, предаде БГНЕС.

Министерството на младежта и спорта е координатор за България на „Европейската седмица на спорта“, която ще се проведе между 10 и 17 септември и чиято основна цел е да насърчава физическата активност и масовия спорт.

„Основната идея на тази кампания е да накараме все повече хора да живеят активно, да се движат, да се занимават с физически упражнения, да спортуват и по този начин да подобрят начина си на живот, да бъдат усмихнати“, каза заместник-министър Марков. „С тази кампания ние пропагандираме активността и радостта от спорта“, допълни той.

Над 42 спортни събития ще бъдат организирани в 10 града в България в периода 10-17 септември. Събития ще се проведат в София, Бургас, Благоевград, Варна, Враца, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Русе. Много известни бивши и настоящи български спортисти и треньори подкрепят „Европейската седмица на спорта“ и ще се включат в различни събития.

„Искам да призова всички деца, малки и големи, и техните родители да се възползват от тази инициатива, защото спортът наистина е много хубаво нещо. Всеки един човек се нуждае от физическа активност“, апелира капитанката на националния ни ансамбъл по художествена гимнастика Михаела Маевска. Тя бе подкрепена и от съотборничката си Любомира Казанова. Според нея спортът учи на много – на дисциплина, на координация, която трябва и в живота и наистина трябва да има много места, които да са достъпни са за всички.

„Искам да благодаря на ръководството на Министерството на младежта и спорта, че ме покани да бъда част от тази инициатива. Смятам, че всеки един от нас, по един или друг начин успели в българския спорт, има морален ангажимент да участваме и да бъдем лица и да пропагандираме наистина смисъла на спорта“, заяви Тити Папазов. “Аз смятам, че ние трябва да използваме всякакви възможности и инициативи, каквито ни дава в случая Европейската комисия, да събуждаме интереса на хората към физическата активност“, допълни Тити Папазов.

„Европейската седмица на спорта“ е инициатива на Европейската комисия и се органзира за втора поредна година в 31 държави от стария континент. Проектът в България е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейската комисия. Целта на инициативата е да се насърчат всички хора, без значение от тяхната възраст, занимание и спортни умения, да бъдат физически активни. Проучванията показват, че липсата на физическа активност се увеличава както в България, така и в цяла Европа, което оказва отрицателно въздействие не само върху здравето и благосъстоянието на хората, но и върху икономиката на държавите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници