Страните от Централна и Югоизточна Европа ще си сътрудничат засилено в сферата на електроенергетиката

Страните от Централна и Югоизточна Европа ще си сътрудничат засилено в сферата на електроенергетиката
Източник: epicenter.bg
A A+ A++ A

 

В Будапеща, Унгария се проведе среща на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа, предаде БГНЕС.

Основен акцент по време на разговорите бе засилване на регионалното сътрудничество между страните от Централна и Югоизточна Европа както за гарантиране сигурността и диверсификацията на газовите доставки, така и в електроенергийния отрасъл, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Първата среща на Групата на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа се проведе в София през месец февруари 2015-та година. В Будапеща българската страна бе представена от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков.

„В резултат от успешната работа в рамките на инициативата за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа, България реализира осезаем напредък по изграждане на междусистемната свързаност със съседните страни“, подчерта зам.-министър Станков. Делегатите от страните приветстваха напредъка по отношение на изграждането на интерконектора България-Румъния, както и на дейностите за модернизация на българската газопреносна мрежа, включително и въвеждането в експлоатация на нови мощности в четири компресорни станции – Ихтиман, Лозенец, Странджа и Петрич.

По време на провелата се среща на Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа енергийните министри на България, Гърция, Румъния и Унгария потвърдиха своя ангажимент за насърчаване на сигурни и устойчиви доставки на енергия на достъпни и конкурентни цени. Те приеха съвместна декларация за изграждане на „Вертикален коридор“ за природен газ, свързващ Гърция, България, Румъния и Унгария с цел осигуряване на непрекъсваеми двупосочни потоци.

Енергийната сигурност в Европа ще бъде гарантирана чрез бързото изпълнение на проектите от общ интерес, както и изграждането на липсващите междусистемни връзки. В съвместната декларация се подчертава важността от улесняването на достъпа до диверсифицирани доставки, чрез междусистемните връзки и терминали за втечнен природен газ, както и до съоръжения за съхранение.

Подписан бе и меморандум между газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния и Украйна за осигуряване на технически и търговски предпоставки за осъществяване на двупосочни доставки на природен газ през Транс-Балканския газопровод до 2019 година. 

#Будапеща #Жечо Станков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници