Убиха лидерите на „Джебхат ан-Нусра" и „Джейш ал Фатх"

Убиха лидерите на „Джебхат ан-Нусра" и „Джейш ал Фатх"
avtoinsider.com
A A+ A++ A

 

Полеви командири на групировката „Джебхат Фатх аш Шам" („Фронт за завладяване на Леванта"; по-рано „Джебхат ан Нусра") и на въоръжената коалиция „Джейш ал Фатх" („Армия на завоеванията”) са убити при въздушни удар в Сирия, предаде агенция Синхуа като се позова на военен източник, пише БГНЕС.

По данни на Синхуа, ударът бил нанесен от самолет без опознавателни знаци по време на заседание на командири на .

Медии съобщиха, че при атаката в покрайнините на Алепо е бил убит Абу Омар Саракеб – лидер на „Джебхат Фатх аш Шам". Загинал е и полевият командир Абу Муслим ал Шами.

Има данни, че при атаката от въздуха са били унищожени полеви командири на екстремистката коалиционна групировка „Джейш ал Фатх".

Според Сирийската обсерватория за човешки права, базирана в Лондон, Абу Омар Саракеб е бил високопоставен член на Ал Кайда в Ирак, преди да стане ключов командир на Фронта „Джебхат ан Нусра" в Сирия. Смята се, че той е създал клона на „Джебхат ан Нусра" в Ливан. Тъй като ползва няколко бойни имена, не може да се проследи националността му.

Експертът по въпросите на джихада Чарлз Листър казва, че Саракеб е участвал активно в създаването на „Джейш ал Фатх" миналата година и известно време е бил „емир” на провинция Идлиб.

Листър изтъква, че на фона на раздробеното бунтовническо движение в Сирия Саракеб е бил възприеман като „ислямистки обединител”.

#командири #убити #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници