Лошото време спря спасителната операция на лифта във Франция

Лошото време спря спасителната операция на лифта във Франция
Източник: nov-glas.info
A A+ A++ A

 

Около петдесет души останаха блокирани в нощта срещу петък в кабини на въжена линия над ледниците на Монблан в Алпите на над 3 хиляди метра надморска височина. Евакуацията с хеликоптери бе прекъсната през нощта, съобщиха източници на АФП, предаде БГНЕС.

От общо 110 души, които бяха първоначално блокирани, „успяхме да евакуираме в много трудни условия над 60 души за час и половина", каза пред АФП префектът на От Савоа, Жорж-Франсоа Льоклерк.

„Въздушната операция е прекратена през нощта”, добави той като не уточни дали туристите ще прекарат нощта в шеметния лифт, който свързва Егюй дю Миди (Aiguille Du Midi) на 3 842 м. с висока 3462 м. точка (Pointe Helbronner).

Преплитането на носещите въжета е станало около около 16:00 часа местно време (14:00 UTC) "по необясними причини". Служителите на обслужващата въжената линия компания „Монблан” (Mont Blanc), не са успели да отстранят проблема, съобщи пред АФП Матийо Дешаван, главен изпълнителен директор на компанията.

Тогава се решава да се проведе операция с участието на четири френски и италиански хеликоптера. Извадените от кабинките хора са евакуирани до италианската страна на Монблан. В началото на операцията времето е добро, но след това се влошава с образуване на облаци.

"Ние сме в контакт с клиентите (в кабините). Те имат вода и средства за комуникация, но времето започва да им изглежда дълго", каза Дешаван.

Лифтът „Панорамен Монблан” (Panoramique Mont Blanc) преминава над „Бялата долина” (Vallée Blanche) и дава възможност да се прехвърли масива на Монблан от Франция в Италия. Кабинките са четриместни.

Оперативен център за управление на спасителните операции е създаден в Шамони, във френските Алпи.

#Алпите #Евакуацията #Монблан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници