Европейците недоволни от образователната система в страни си

Европейците недоволни от образователната система в страни си
Източник: profit.bg
A A+ A++ A

 

Мнозинството жители на Италия /64%/, Франция /63%/ и Германия /54%/ са недоволни от системата на начално и средно образование в своите страни. Само 28% от французите, 31% от италианците и 41% от немците са на обратната позиция, предаде БГНЕС.

Тези данни са получени при допитване, проведено от изследователската компания Ifop по поръчка на информационна агенция и радио Sputnik.

В Италия процентът на недоволните от системата на начално и средно образование е голямо както сред жителите на възраст от 18 до 34 години – 64% срещу 33% доволни, така и в групата на хората над 35 години – 65% недоволни срещу 30% доволни. В двете възрастови групи с „не зная“ са отговорили 5%.

Във Франция има съществена разлика в отговорите на възрастовите групи до и над 35-годишна възраст. Недоволните от образователната система сред анкетираните под 35 години – 53%, доволните – 37%, с „не зная“ са отговорили 10%. Сред запитаните над 35 години недоволните са се оказали още повече 66% срещу 25%, а 9% не могат да отговорят.

В Германия има голяма разлика в отговорите на жените и мъжете. 57% от запитаните дами са недоволни от системата на начално и средно образование, 38% са удовлетворени и 5% не могат да отговорят. Сред мъжете тези показатели са съответно – 50%, 45% и 5%.

Половината от запитаните до 35 години /50%/ са доволни, докато на обратния полюс са 47%, „не знаят“ - 3%. При втората възрастова група недоволството по отношение на образователната система нараства. Подобни негативни възгледи споделят 56% от анкетираните срещу 38% и 6% незнаещи.

Любопитното е, че в Германия, над 25 години след нейното обединение, различията се запазват на изток и запад. В Западна Германия доволните са повече, докато в Източна преобладават хората с противоположна гледна точка. Но върхът на недоволството е в столицата Берлин, където 74% са негативно настроени към образователната система във ФРГ.

Социологическото проучване е проведено от най-старата френска компания, занимаваща се с такъв вид дейност, Ifop от 28 юни до 4 юли 2016 г. В него са взели участие 3006 граждани: 1000 от Германия, 1004 от Франция и 1002 от Италия.

#Италия #Франция #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници