В Монца стартира последната надпревара за сезона от Ф1 в Европа

В Монца стартира последната надпревара за сезона от Ф1 в Европа
Източник: www.karacitours.bg
A A+ A++ A

 

Гран при на Италия на пистата Монца през уикенда ще стане последната надпревара от Формула 1 за сезона в Европа, където са базирани почти всички отбори. Лидер в генералното класиране продължава да бъде Люис Хамилтън с 232 точки. Неговият съотборник Нико Розберг е по петите му с 9 точки по-малко, трети е австралиецът Даниел Рикардо от Ред Бул (151), предаде БГНЕС.

Гран при на Италия е едно от най-старите съревнования в историята на Ф1. Етапът в Италия само веднъж в историята се е провел на друга писта - Имола (1980 г.). Пистата в Монца няма равна със своите скоростни прави и максимална скорост, затова тук непрекъснато се отбелязват нови рекорди.

Миналият етап в Белгия ще се запомни с първата победа на Розберг на "Спа", както и с катастрофата на датчанина Кевин Магнусен от тима на Рено. Пилотът загуби контрол върху болида си и се вряза в заграждение от гуми в самото начало на състезанието. Магнусен се отърва без почти никакви наранявания и получи разрешение от ФИА да участва в Монца. В големия конфликт миналата седмица участници станаха пилотите на Ферари Себастиан Фетел, Кими Райконен и Макс Верстапен от Ред Бул. Първите двама критикуваха младия холандец за рисковото му каране, а той им отговори, че са му провалили състезанието и трябва да се срамуват от сблъсъка, който те са предизвикали.

Договорът за провеждане на Гран при на Италия в Монца изтича, но съвсем скоро ще бъде подписан контракт за следващите три сезона и официално това трябва да бъде обявено тези дни, както и календарът, който няма да претърпи съществени промени и отново ще се състои от 21 етапа.

Миналогодишният победител Хамилтън е пилотът с най-много спечелени квалификации - 4. Три пъти от първа позиция е потеглил Фетел, два пъти - Фернандо Алонсо, а Райконен веднъж. Хамилтън и Фетел имат по три победи в етапа в Монца, Алонсо - две. Днес ще се проведат първите две свободни тренировки, утре е трета и квалификацията, която започва в 15:00 ч. българско време. Следващият етап от Формула 1 е в Сингапур след две седмици.

#Италия #Монца #Люис Хамилтън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници