Корнелия Нинова: Искаме изслушване на Борисов и свикване на КСНС за ролята на България в споразумението Турция-ЕС

Корнелия Нинова: Искаме изслушване на Борисов и свикване на КСНС за ролята на България в споразумението Турция-ЕС
A A+ A++ A

 

БСП поставя две искания с началото на парламентарния сезон. Първо - изслушване на министър-председателя в парламента и свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента по темата: „Споразумение Турция-ЕС - ролята на България и защита на националния интерес на България”. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщава БГНЕС.

Нинова посочи, че имат към премиера въпроси: Кое наложи така рязко и еднолично, без мандат нито от НС, нито с решение на МС, да смени позицията на България, която през март 2016г. по неговите думи в НС е следната: по въпроса за отпадане на визите на държавите за ЕС на турски граждани желанието ни е това да се извърши, когато се види, че Турция действително изпълнява ангажимента за реадмисия. Освен това Турция следва да изпълни показателите от пътната карта за визова либерализация с ЕС.

„Турция не изпълнява тези условия и въпреки това от името на България министър-председателят еднолично променя позицията и се явява куриер и говорител на Ердоган. С чий мандат той пое тази роля? За нас е очевидно, че Турция рекетира в момента ЕС и нашият министър-председател е говорител на този рекет. Затова искаме аргументите да се чуят в НС. В КСНС да се изгради отговорна национална позиция, да се защити националният интерес, защото в тази совалка ние не чухме защита на българския национален интерес”, каза Нинова. 

#БСП #изслушване #Бойко Борисов #България #споразумение #Турция #Европейски съюз #защита #национален интерес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »