Директорка на съд за причиняване смъртта на дете от социален дом

Директорка на съд за причиняване смъртта на дете от социален дом
Източник: www.focus-news.net
A A+ A++ A

 

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу Севелина К., директорка на Дома за деца с умствена изостаналост в село Васил Друмев, община Шумен. Тя ще отговаря за причиняване по непредпазливост смъртта на 17-годишен възпитаник на дома поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – престъпление по член 123, ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от прокуратурата, предаде БГНЕС.

На 3 септември 2015 год. след решение на социално-педагогическия съвет в дома бил направен подбор на децата за еднодневна екскурзия с организиран плаж в курорта Камчия. Със специална заповед били определени и деветима придружители на децата от персонала на Дома за деца с умствена изостаналост. Групата посетила неохраняем плаж в курорта Камчия, който бил сигнализиран с табели на два езика, че къпането в района е забранено.

Подсъдимата Севелина К. не се съобразила с предупредителните табели и без да осигури необходимите водни спасители и медицински персонал, разрешила на децата да се къпят в морето при вълнение от 2 бала. Около 16 часа възпитаниците на дома Д. Ангелов и С. Константинов влезли отново да се къпят заедно с Ат. Атанасов от персонала на дома. Свидетел по делото, който плажувал там, забелязал, че Атанасов се мъчи да извади към брега едно от децата, а вълните покривали и другото момче. Мъжът успял да спаси едно от децата и изтичал към други хора на плажа, които имали надуваем дюшек, за да влезе отново във водата за спасяване на другото момче. То обаче не било открито от включилите се в спасяването му още двама мъже.

За инцидента с удавеното момче на плажа в Камчия свидетел по делото подал сигнал на тел. 112. Със сили на Гражданска защита било предприето издирване на 17-годишния С.К., но спасителите не успели да го намерят. Тялото му изплувало на 5 септември 2016 г. в района на курорта.

Резултатите от съдебномедицинската експертиза сочат като причина за смъртта на С. К. механична асфикция от удавяне. По време на разследването са установени редица нарушения на правно регламентирани дейности, като Наредбата за водноспасителната дейност и инструкцията за организация на тази дейност и обезопасяване на водните площи при провеждане на детски и ученически отдих.

Предстои делото срещу 48-годишната Севелина К. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако съдът я признае за виновна, наказанието за престъплението, за което е подсъдима, е лишаване от свобода от 1 до 6 години.

#Варна #Варненския #17-годишен #Камчия #Варненския окръжен съд #лишаване от свобода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай