Тютюнопроизводители: Трябва да се разбере дали този отрасъл ще го има

Тютюнопроизводители: Трябва да се разбере дали този отрасъл ще го има
Източник: dariknews.bg
A A+ A++ A

Тютюнопроизводители от Хасково и Кърджали готвят голям протест заради забавени плащания, предаде БНР. 

"Хората ще излязат. Това трябваше да стане много отдавна. Стоката им беше взета още февруари, сега сме август. Има несигурност в отрасъла и това е една от причините за хаоса, който цари на пазара", коментира тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков.

"Самите фирми направиха така, че да хитрее българинът. Взе се решение пред ЕС да се закрие. А той доставя огромна сума на бюджета", допълни Сабахлъков.

"Неволите продължават, защото хората работят нещо, което не знаят кога ще им бъде платено. Трябва да се разбере дали този отрасъл ще го има. Основните фирми, които трябва да изкупуват, бягат от България. Някъде се къса нишката."

Миналата седмица стана ясно, че около 20 процента от тютюнопроизводителите от областите Хасково и Кърджали не са получили парите си за реколтата от миналата година. 

На производителите е дадено уверение, че следващата седмица ще им бъдат преведени пари, но подобни обещания са получавали и преди.

Тютюнът им е изкупен в началото на 2016-а година от фирма и въпреки че им обещали, че ще си получат парите до 15 юли такива още няма, обясни тогава Асен Кичуков, лидер на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България.

Десетки тютюнопроизводители от региона се събират в кърджалийското с. Конево, където ще вземат решения за голям протест. Някои от производителите дори призовават за блокиране на фабриката в Сандански.

Кичуков допълни, че вече е водил разговори, включително и с Министерството на земеделието и храните и е получил гаранции, че в понеделник парите ще бъдат изплатени.

Хората разчитат на тези средства и ако останат излъгани за пореден път ще има още протести на тютюнопроизводителите.

#Хасково #Кърджали #Иван Сабахлъков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници