Турция продължава настъплението срещу сирийските кюрди до изтеглянето им отвъд Ефрат

Турция продължава настъплението срещу сирийските кюрди до изтеглянето им отвъд Ефрат
Източник: sputnik.bg
A A+ A++ A

 

Турция ще продължи настъплението си срещу милициите на сирийските кюрди, ако те не изпълнят обещанието си да се изтеглят източно от р. Ефрат. Това заяви външният министър на Анкара Мевлют Чавушоглу, предаде БГНЕС.

В своето изказване той също така обвини кюрдите в етническо прочистване на заеманите от тях територии.

„(Отрядите за народна защита) YPG преди всичко... трябва да преминат източно от Ефрат възможно най-скоро. Докато не го направят те ще бъдат мишена“, посочи той.

По думите му „на местата, където са се преместили, YPG изселва всички – в това число и кюрди – които не мислят като тях и извършва етническо прочистване“. Според Чавушоглу населението на териториите около град Манбидж на запад от Ефрат, който е под контрола на YPG, е предимно арабско. Министърът също така допълни, че цел на кюрдските милиции не е да върнат по домовете им това население, което се е изселило от региона по времето, когато той е под управлението на „Ислямска държава“.

Според властите в Анкара в неделя турски сили са убили 25 кюрдски бойци по време на операцията си в Сирия.

Базираният във Великобритания Сирийски център за човешки права заяви, че най-малко 40 цивилни са били убити при нападенията на турските сили.

Тези твърдения обаче бяха отхвърлени от Анкара. „Обвинения, че ... цивилни са застреляни или са били мишени, не отговарят на истината“, съобщиха от кабинета на премиера и допълниха, че са предприети всички необходими мерки, за да се защити цивилното население. 

#Турция #сирийските кюрди #Мевлют Чавушоглу #YPG

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници