22 хиляди бежанци в училищна възраст на редовни занятия в Гърция

22 хиляди бежанци в училищна възраст на редовни занятия в Гърция
Източник: bnr.bg
A A+ A++ A

Около 22 хиляди са децата на бежанци и мигранти в Гърция, които тази година за първи път ще посещават редовни учебни занятия. Министерството на образованието в Атина създава още от септември специални групи, за да продължат тези деца образованието си. През летните месеци в лагерите бяха организирани смесени паралелки за деца на различна възраст. От началото на учебната година в бежанските лагери продължават да работят занимални за малките деца в предучилищна възраст, съобщават от просветното министерство, предаде БНР.

Децата на бежанците и мигрантите в училищна възръст ще се обучават по основни предмети и тази учебна година ще бъде нулева. На базата на показаните резултати през следващата година ще се приемат в редовните гръцки училища. Това е един грандиозен за Гърция проект по интеграция на тези деца, коментират психолозите, които и сега работят с тях в бежанските лагери. Използа се опита на другите европейски страни. 

Проблемите при осъществяване на проекта са много. Липсват достатъчно специалисти, владеещи майчиния език на децата, които идват от различни страни. Преподавателите ще работят съвместно с преводачи и психолози.

Гърците видимо показват толерантност и няма протести на родители, че децата им ще бъдат заедно с бежанци и мигранти. На много места дори учениците даряват чанти и помагала на децата от бежанските лагери.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници