Германия и Вишеградската четворка търсят решения за ЕС след Брекзит

Германия и Вишеградската четворка търсят решения за ЕС след Брекзит
Източник: coffeeandmarkets.com
A A+ A++ A

Бъдещето на Европейския съюз след Брекзит е темата на срещата на германския канцлер Ангела Меркел с представителите на страните от Вишеградската четворка Полша, Чехия, Словакия и Унгария, предаде БНР.

По време на посещението си в Прага, Меркел обсъди с премиера на Чехия Бохуслав Соботка засилването на сигурността между страните-членки на ЕС и миграционната криза в Европа. Соботка потвърди несъгласието на Прага с идеята за бежанските квоти.

Същевременно министърът на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски изрази съгласие за позицията на полското правителство, че схемата за преразпределение на имигрантите между страните от Европейския съюз е неприемлива за страната му. В навечерието на визитата на германския канцлер Ангела Меркел във Варшава, Вашчиковски нарече схемата, за която настояват от Берлин и Брюксел, "принудително преселение".

"Приемът на бежанци и мигранти трябва да бъде съобразен преди всичко с безопасността на съответната страна, с пазара на труда и социалната политика. Много страни, сред които и Полша, имат ограничени възможности. Не всички могат да си позволят политиката, която предлага Германия", коментира Вашчиковски.

След срещата със страните от Вишеградската четворка утре Ангела Меркел ще проведе в Германия т.нар. "Берлински преговори". В тях ще участва премиерът Бойко Борисов и министър-председателите на Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Словения и Хърватия, както и австрийският канцлер. Основни теми на разговорите ще са мигрантската вълна и вземането на решения за обща европейска политика, които да бъдат приети на Европейския съвет през септември.

#Ангела Меркел #Вишеградската четворка #Прага #Бохуслав Соботка #ЕС #Европа #Витолд Вашчиковски #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници