Пловдив отделя най-много средства за опазване на културното си наследство

Пловдив отделя най-много средства за опазване на културното си наследство
БНР
A A+ A++ A

 

В последните дни се нагледахме и наслушахме на много нихилизъм и се подведохме по някои столични медии и интелектуалци по темата дали Пловдив заслужава да бъде Европейска столица на културата, каза днес пред медии кметът на Пловдив Иван Тотев, съобщава БГНЕС.

Пловдив заслужава да бъде Европейска столица на културата, защото е градът, отделящ най-много средства за опазване на културното си наследство и е доказал през времето, че всеки опит да бъде изкаран замрял, затихнал, изгорял град, са били опровергавани.

Тотев заяви това на археологическите разкопки на Раннохристиянската базилика, за чието проучване и възстановяване после в сграда с ново планиране на градския пейзаж общината е вложила 5 млн. лв. от необходимите десет. Стотици хиляди се влагат всяка година в къщите в Стария град, каза още кметът и припомни, че къщата Клианти, която предстои да бъде открита, е възстановена от " камък върху камък" състояние. Тотев припомни, че Капана е бил опожарена градска зона преди сто години, а днес е място, с което всеки град може да се гордее и където " от София идват в събота и неделя". Старият Пловдив до 80-те години на миналия век също е бил занемарено място. Римският стадион бе разкрит в 70-те години, Античният театър...В момента пловдивчани дават чрез данъците си пари за проучване и на могилите в Брестовица и Маноле, които дори не са в рамките на общината. Предстои ремонт на Антовата къща, а преди седмица държавата прехвърли на Пловдив и къща "Ламартин", която също ще бъде ремонтирана. Що се отнася до пожара в Тютюневия град, аз гарантирам, че след време това също ще бъде любима градска зона с много култура. Пловдив ще превъзмогне и това, но атаките към града до 2019-та няма да спрат, категоричен е той, те ще търсят всеки удобен повод. 

#Иван Тонев #кмет на Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници