Във Венецуела започна чистка на привържениците на дясната опозиция

Във Венецуела започна чистка на привържениците на дясната опозиция
A A+ A++ A

 

Членът на националното ръководство на Единната социалистическа партия на Венецуела и кмет на Каракас Хорхе Родригес се закани на пресконференция да бъдат уволнени от ръководни постове всички, които не подкрепят боливарската революция, съобщава БГНЕС.

Новинарският портал „Noticias24” уточнява, че веднага са били извикани за консултации петима министри, на които са дадени разпоредби как да прочистят ресорите си от привърженици на дясната опозиция.

В чистката са включени и други държавни структури, както и кметските администрации.

Още през май бившият председател на парламента Диосдадо Кабеьо каза, че ще бъдат уволнени всички ръководни кадри, които са се подписали под петицията за референдум за прекратяване на пълномощията на левия президент Николас Мадуро.

Кабеьо успокои, че това не се отнася за редовите чиновници и служители, но изтъкна, че властите имат право да са наясно кой иска да се проведе референдум.

Вторият етап от събиране на подписи за провеждане на всенародно допитване за оставка на Мадуро може да се проведе през октомври, съобщи по-рано ръководителят на избирателната комисия.

На 1 август избирателната комисия официално потвърди, че над 1% от вече събраните при първия етап подписи за референдум са действителни. Това откри пътя пред опозицията към втория етап от подготовката на референдума – събиране на още около 4 милиона подписа (20% от хората в избирателните списъци), след което, по закон, трябва да стартира допитването.

Междувременно, председателят на Организацията на американските държави – уругваецът Луис Алмагро, осъди в писмо корупцията и насилието във Венецуела и изтъкна, че 14-годишната присъда за опозиционния лидер Леополдо Лопес, постановена на закрит процес, бележи края на демокрацията и върховенството на закона в страната. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници