В началото на 2012 г. са били продадени 144,4 милиона смартфона

В началото на 2012 г. са били продадени 144,4 милиона смартфона
A A+ A++ A

Gartner публикуваха данните си за продажбите на мобилни телефони през първото тримесечие на 2012 г., според които през периода са били реализирани 419,1 милиона устройства, което е с 2% по-малко, отколкото година по-рано. Това е вторият път след второто тримесечие на 2009 г., в който анализаторите отчитат спад в продажбите на мобилните устройства. Като причина за спада компанията посочва намаленото търсене в Азия заради малкото продуктови премиери - много от потребителите са решили да изчакат с покупката на телефон с надеждата да видят по-добри предложения по-късно през годината. Това е засегнало всички производители в различна степен, но Gartner посочва, че най-уязвени са се оказали малките китайски компании, които не са успели да реагират навреме.

Най-големият производител, както показаха данните на IHS Suppli и Strategy Analytics, и според Gartner е Samsung. Компанията е продала 86,6 милиона телефона през първите три месеца на годината, което е с 25,9% повече, отколкото година по-рано. Това отрежда на компанията пазарен дял от 20,7%. Nokia, след като оглавяваха класацията 14 години, вече са втори с 83,2 милиона продадени телефона и 19,8% от пазара. Apple са трети с 33,1 милиона телефона, продадени през тримесечието, което е с 96,2% повече, отколкото миналата година по същото време. Пазарният дял на компанията се е увеличил до 7,9%. От Samsung могат и да се похвалят, че 40% от общите продажби на Android за периода са с тяхната марка, докато никой от останалите партньори на Google не е успял да постигне повече от 10% дял.

Общият брой продадени смартфони през тримесечието е 144,4 милиона, или с 44,7% повече на годишна база. Общият пазарен дял на най-големите производители на смартфони - в момента Samsung и Apple, също се е увеличил съществено през периода до 49,3%, докато преди една година той е бил едва 29,3%. Nokia за съжаление продължава да бележи само спадове, като техният пазарен дял при смартфоните е достигнал 9,2%. В същото време продажбите на смартфони стават все по-важни. При Samsung те са представлявали 43,9% от общите продажби през периода, докато за Nokia са само 16%.

Класацията на мобилните операционни системи също не носи изненади. На първо място с 56,1% е Android, на второ с 22,9% е iOS, а на трето се нарежда Symbian с 8,6% от пазара. На четвърто е BlackBerry с 6,9%, а след това са bada с 2,7% и платформите на Microsoft с 1,9%. Последното е интересно, тъй като преди година американците са имали дял от 2,6%. Агенцията очаква през втората половина на годината положението в развитите страни да се промени съществено, тъй като на пазара ще се появят новите версии на всички основни мобилни платформи - Android, Windows Phone, iOS и BlackBerry.

http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=2017015

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници