Запушването на главния колектор за отпадни води в Самоков е отстранено

Запушването на главния колектор за отпадни води в Самоков е отстранено
Източник: news.bnt.bg
A A+ A++ A

 

„Водоснабдяване и канализация” ЕООД София отстрани запушването на главен колектор №1 в гр. Самоков, намиращ се от източната страна на града до пречиствателната станция за отпадни води. То беше причинено в следствие на безконтролно и неправомерно изхвърлени битови и строителни отпадъци, които вече са извадени от ревизионните шахти по трасето на колектора. Нормалното протичане на отпадните води е възстановено в канализацията на 18.08 и аварийното им изтичане в р. Искър е преустановено, съобщиха от МРРБ, предаде БГНЕС.

По време на работата по отстраняване на запушването непрекъснато са взимани проби от лабораторията на Пречиствателната станция за отпадъчни води – Самоков и са предоставяни на Регионалната инспекция по околна среда и води и Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен. Всички взети проби са в допустимите норми.

Екипи и техника на ВиК ЕООД София работиха на терен в продължение на 4 дни поради факта, че върху канализацията са депонирани големи земни маси, които са затрупали ревизионните шахти. По разпореждане на бившия кмет на Община Самоков, разтоварището от строителни отпадъци е разположено върху трасето на колектора и ревизионни шахти, което от своя страна доведе до изключително трудното им разкриване. Те бяха достигнати на дълбочина 6-7 метра от кота терен.

В търсене на запушването бяха разкрити седем на брой ревизионни шахти от заустването към авариралия участък. Те ще бъдат заснети геодезически и нанесени със съдействието на техническа служба в кадастъра на Община Самоков.

За ситуацията и приключването на работата по отстраняване на запушването са уведомени РИОСВ и Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен и Община Самоков. 

#МРРБ #Самоков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници