Рилският манастир се готви за големи църковни празненства

Рилският манастир се готви за големи църковни празненства
A A+ A++ A

 

 

Поводът: тази година се навършват 1070 г. от кончината на основателя на Рилската светата обител и небесен покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец, починал през 946 г., съобщава БГНЕС.

Лично патриарх Неофит ще оглави светата Литургия в съборния манастирски храм "Рождество Богородично" в празничния ден. В нея ще вземат участие и много архиереи и свещенослужители от Българската православна църква и от сестрите поместни православни църкви, които изпращат свои представители за честванията.

Литургията ще започне в 9.30 ч.

Празникът започва на 17 август, с Вечерно богослужение в 17.00 ч. с отслужването на Малка Вечерня. В 19.00 ч. ще започне Вечерята, а в 20.00 ч. е началото на Всенощното бдение.

В памет от събитието архиереите - гости на празненствата ще получат в дар специално изработени енголпия с лика на св. Йоан Рилски Чудотворец. Гостите ще имат възможност да посетят църковно-историческия музей, където ще им бъде представена и новата витрина с църковна утвар, дарена от ДЗИ на БПЦ и предоставена на св. обител за реставрация и съхранение от Светия Синод през 2015 г., както и да разгледат иконната галерия. 

#Рилски манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници