Черногорец с 2 милиона евро от шахматна измама

Черногорец с 2 милиона евро от шахматна измама
Източник: www.chess-news.ru
A A+ A++ A

 

Бившият изпълнителен директор на Европейската шахматна федерация Владимир Шакотич е източил 2 милиона евро от Министерството на младежта и спорта на България, чрез схема, в която са участвали и хора от Българската шахматна федерация, съобщава сръбското издание "Курир", цитирано от БГНЕС.

Шакотич е издавал на българската шахматна федерация фалшиви фактури за несъществуващи турнири, които са били изплащани от нашето министерство. Шакотич се разследва от органите на Интерпол поради съмнения, че с хора от българската федерация е нанесъл щети на България за 2 милиона евро. Води се разследване и от Българската дирекция за борба с организираната престъпност, проверка се извършва и от Министерството на финансите в София, където инспекторите са доказали, че само през 2014 година има злоупотреби за 457 хиляди евро.

Според сръбското Курир Шакотич като изпълнителен директор на Европейската шахматна федерация в периода 2010-2014 е издавал фалшиви и завишени фактури за сметка на Българската федерация, които са били изплащани от нашето Спортно министерство.

"Начинът на измама е бил много прост - Българската федерация подава искане от Министерството на спорта за финансова помощ за организиране на официална програма, на която Шакотич е директор. В същото време обаче част от състезанията са били напълно измислени, докато други са били в календара, но разходите са били надути, понякога дори 5 пъти повече. Досега експертите в българското Министерство на финансите са доказали щети за 457 хиляди евро, които са били изплатени от Спортното министерство на федерацията през 2014 година", казва източник пред изданието.

"Средствата са отивали в специално създадена сметка за тази измама, в Словения, но тя е била на фирма-фантом, която е била регистрирана като офшорна в щата Делауеър, САЩ, с която Шакотич е бил пряко свързан. Както е известно, Европейската шахматна федерация от десетилетия има само една банкова сметка в Швейцария", се допълва в изданието. Според "Курир" в периода 2012-2013 години са отклонени 1,5 милиона евро и към тази сума трябва да се добавят 457 хиляди от 2014 година.

Самият Шакотич признава, че българските инспектори на два пъти са контролирали работата и разходите на федерацията, но няма обвинения по този случай. Тези дни Спортното министерство на България е подписало договор с Българска шахматна федерация за връщането на 147 хиляди евро, които според експертите не са били изразходвани по предназначение, но окончателното решение по този въпрос ще бъде взето от Върховния съд. Според Шакотич няма разследване на Интерпол, а става въпрос за голяма война между две групи в света на шахмата и той е странична жертва, защото е бил много близък с бившия председател на Европейската федерация Силвио Данаилов. Срещу самия Шакотич се водят и други разследвания в родната му Черна гора, за измами извършени през 2013 година на младежкото първенство в Будва, след което е и свален като шахматен председател на страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници