Церемония по случай 71-вата годишнина от капитулацията на Япония във Втората световна война

Церемония по случай 71-вата годишнина от капитулацията на Япония във Втората световна война
A A+ A++ A

Съвременното общество трябва да положи усилия, за да може ужасите на войната да не се повторят никога повече. Това заяви японският премиер Шиндзо Абе на церемония в памет на жертвите от Втората световна война по повод 71-вата годишнина от капитулацията на страната. В речта си обаче Абе не повтори станалата обичайна формулировка, че страните в Азия са пострадали по време на военните действия, информира БНР. Той не каза и клетвата, че Япония никога повече няма да воюва, след като през 2013 година наруши тази традиция. 

Император Акихито също произнесе реч, в която и той изрази надежда, че ужасът на военните действия отпреди десетилетия няма да се повтори. 

Шиндзо Абе не посети храма "Ясукуни", в който се почитат загиналите през войната, но и хора, обявени за военни престъпници. Вместо това той изпрати ритуално приношение до светилището, но някои политици лично отидоха до сградата, която корейците и китайците смятат за символ на някогашния японски милитаризъм. 

На 15 август 1945 година тогавашният император Хирохито заявява в обръщение по радиото, че Япония не е в състояние да продължи войната и е принудена да приеме условията за безусловна капитулация, включени в декларацията, приета малко преди това на Потсдамската конференция.

#Япония #капитулация #Втора световна война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници