Даниел Стефанов: Бююк не е поискал хуманитарен статут

Даниел Стефанов: Бююк не е поискал хуманитарен статут
Източник: www.capital.b
A A+ A++ A

 

1758 са мигрантите, направили опит да влязат в България от началото на август. Взети са допълнителни мерки за охрана на границата, от Фронтекс са поискани допълнително 200 жандармеристи.

Българската държава трябва да направи повече за борбата срещу ксенофобията. Тя разделя българското общество. Имаме нужда да гледаме процеса отблизо. Трябва да имаме представа защо идвате тези хора. Трябва да им намерим място в обществото – това е единственият начин да избегнем радикализацията им. Това каза говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България Даниел Стефанов в интервю за БНР.

България е в край на Европа, където очевидно трябва да се вземат мерки за държавната сигурност. Но страхът не може да бъде единственият отговор на всичко, което се случва около нас. Хората, които идват тук, наистина са в нужда. Никой не би изоставил всичко, което има, само защото има желание да пътува, примерно, смята Стефанов.

"Нашата работа е свързана с хората, които се класифицират като бежанци – това са хора, напуснали държавите си заради страх от преследване и искат защита от сигурни държави. Мигрантите са хора, които сами са решили да напуснат. Бежанците не са имали избор, те са прогонени. Въпрос на капацитет е властите да установят по-бързо кой какъв е и откъде идва и какъв статут трябва да му бъде даден. Срокът от шест дни в общи линии се спазва" каза още Стефанов.

Според него много от хората, които идват в България не говорят чужди езици и нямат ясна представа за правата си като бежанци.

Прокурори и съдии наказват преминаването на границата. Според конвенцията за бежанците, ако човек прекосява граница, защото е преследван, не би трябвало да бъде санкциониран за това нарушение. Вече има само отделни случаи на преследвани от прокуратурата за преминаване на границата на бежанци, но все още не покриваме стандартите, добави Стефанов.

По случая с екстрадирания турски гражданин Стефанов уточни, че Абдуллах Бююк е пропуснал възможността да поиска хуманитарен статут. Той е поискал политически статут, който му е бил отказан. Трудно ми е да коментирам защо е взел такова решение и доколко изходът би бил различен. С това се занимава Агенцията за бежанците. Това е съзнателно негово решение и той не попада в полезрението на организацията на бежанците.

#ООН #Даниел Стефанов #абдуллах бююк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"