Рядък слон, с бивни като на саблезъб тигър, беше открит в Малайзия

Рядък слон, с бивни като на саблезъб тигър, беше открит в Малайзия
БГНЕС
A A+ A++ A

 

Рядък слон пигмей с бивни, които са завити надолу и му придават вид на саблезъб тигър, беше открит в Малайзия, съобщи БГНЕС.

Екип специалисти по защита на дивата природа се натъкнал на необикновеното животно в четвъртък в палмова плантация в малайзийския щат Саба на остров Борнео.

„Това е голяма рядкост”, каза директорът на щатската служба за защита на дивата природа. „Не сме сигурни защо бивните му растат така, но може да е вроден дефект или пък резултат от близко родствено кръстосване”, смята специалистът.

Подобен слон беше заснет преди няколко години в Саба през 2015 година.

Властите смятат да изпратят слона в защитена територия докато му бъде намерен подходящ за обитаване район. На саблезъбия слон ще бъде поставено проследяващо устройство.

„Бивните напомнят на тези на праисторическия саблезъб тигър, но, разбира се, двете животни нямат нищо общо”, посочва Андрю Себастиан – съосновател на дружеството за еко туризъм и опазване на околната среда в Малайзия.

Сабастиан обръща внимание, че извитите надолу бивни може да създават на слона проблеми при общуването му със себеподобни.

Изследване отпреди 10 години сочи, че в Саба има около 2000 слона.

Най-голямата заплаха за слоновете в Саба не са бракониерите, а загубата на местообитание, предизвикана от модернизацията на живота и увеличаването на населението. 

#Малайзия #слон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници