Разкриха руски картел за силовите ведомства

Разкриха руски картел за силовите ведомства
Източник: www.webcafe.bg
A A+ A++ A

 

Антимонополната служба на Русия разкри най-големия картел в страната, който е доставял екипировка за руски силови структури, съобщи БГНЕС.

В картела са засечени 90 компании, 19 търга и договори за 3,5 млрд рубли (1 евро = 72 рубли). Екипировката била предназначена за Федералната служба за сигурност (ФСБ или руският ДАНС), МВР и Митническата служба.

Самото разследване е започнало преди година и половина, когато в МВР обърнали внимание на ситуацията по търговете. Там за доставка на снаряжение и екипировка за силовите структури участвали до 40 компании, които след това не са участвали в наддаването и не са намалявали цените. Картелите разработили тайна система от „квоти“ за участниците в сговора. Разплащането помежду им ставало като се взимала началната цена, пресмятана пропорционално на броя на участниците.

Най-доходна за картела станала 2015 година, когато влизащите в него компании спечелили търгове за 3 млрд рубли. Общо от 2011 година се сключени договори за доставки на дрехи, обувки, спални чували, спални комплекти и друго имущество за над 7 млрд рубли.

Според експерти, разследването показва сложността в борбата срещу нарушенията на конкуренцията при държавните поръчки. Секретността на силовите елементи от бюджета позволява да се премахват от поръчките част от конкурентите чрез недопускане към държавната тайна. 

#Русия #картел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници