Компаниите наемат повече служители

Компаниите наемат повече служители
Източник: dnes.bg
A A+ A++ A

Заетостта продължава да расте, като се увеличава и заплащането. Според статистиката за полугодието новите работни места са в индустрията, високите технологии, а ръст има и в сезонните отрасли като туризъм и земеделие, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Броят на наетите до момента 2.36 млн. души е рекордно висок за последните шест години. За да бъде достигнат пикът от 2008 г., компаниите трябва да открият още 140 хил. работни места.

Увеличаването на работещите е индикатор за добра година за фирмите и икономиката въобще. От оживлението на пазара на труда може да последват и по-високо потребление, и по-ниски социални разходи за бюджета. Но преградата пред продължаването на тренда за повече заетост е дефицитът на специалисти.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) за пазара на труда през първото полугодие на 2016 г. показват, че работещите на трудов или служебен договор към края на юни са с 46 хил. души повече спрямо година по-рано. Почти изцяло новите работни места са създадени в частния сектор.

Средните брутни заплати са с 8% по-високи спрямо юни 2015 г. Тук обаче огромно влияние оказват административното вдигане на минималните осигурителни прагове и на минималната работна заплата. В първия случай разликата е над 8%, а във втория – 17%.

Данните на НСИ показват само част от картината на заетостта в България, тъй като от статистиката са изключени самонаетите, хората на граждански договори и други, които получават възнаграждение, но нямат трудови или служебни договори. Така наетите са 2.36 млн. души, а по последните налични данни към края на първото тримесечие общо заетите в икономиката са около 3 млн. души.

В повечето сектори на икономиката има ръст на заетостта. Най-голям е при групата на "Административните и спомагателни дейности". Работещите са 123.5 хил. души, а годишното нарастване е над 8%. В тази група влизат кол-центровете, частната охранителна дейност, туроператорите, компаниите за събиране на просрочени задължения и др.

Добър сезон има и селското стопанство, където наетите на договор са нараснали със 7.5%. Това се дължи като следствие на въведените през август 2015 г. еднодневни трудови договори за краткотрайна сезонна работа в селското стопанство. По данни на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" през май и юни са сключени общо 102 хил. такива контракта.

С около 7% растат работещите в компаниите за информационни и комуникационни технологии, а секторът вече наброява 81 хил. души. И това са само работещите на трудов договор без специалистите на свободна практика.

Най-големият сектор – преработващата промишленост, също расте. Там заетостта вече доближава 510 хил. души, а годишното нарастване е с над 2%. Процентът изглежда малък, но това е групата, която създава най-много нови работни места – 10.9 хиляди за една година. Дейността на предприятията в този сектор се подкрепя както от растящото вътрешно потребление, така и от износа. Последните данни на НСИ показаха, че стойността на продаваните навън готови изделия се увеличава за сметка на непреработените метали и суровини.

Най-тежко е положението в строителството и добивната промишленост, които през тази година имат по-малко работа. В първия случай проблемите идват от малкото държавни поръчки, които пък са резултат от бавното начало на европроектите. Юни е шестият пореден месец през тази година, в който обемът на строителството в България се свива значително. Годишният спад е 13%, което не се е случвало в такава степен от 2011 г. Свиването засяга в по-голяма степен сградното строителство, където спадът надхвърля 15%, но и инфраструктурата влиза в тенденцията с понижение от над 10%.

При добивните компании проблемът е с падащите цени на суровините в световен мащаб, което започва да влияе и върху обема на производството. Освен това търсенето от Китай продължава да се свива, а страната е основен пазар за нашите суровини. Последните няколко месеца азиатската държава отчете двуцифрени спадове на вноса.

Според данните на НСИ в края на второто тримесечие средната брутна месечна работна заплата e 936 лв., или с 8% над нивото й през юни 2015 г. Селското стопанство (12.7%), здравеопазването и социалните дейности (11%), операциите с недвижими имоти (10.4%), са секторите, в които е отчетено най-голямо увеличене, както и при информационните и комуникационните технологии (10%). 

Средният размер на брутните възнаграждения в обществения сектор продължава да е по-висок от този в частния, което показва потенциал за още изсветляване в бизнеса. Все пак темпът на нарастване на заплатите в компаниите е по-висок от този в публичните институции.

#НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници