Пристанищен терминал Видин-юг на концесия за 35 години

Пристанищен терминал Видин-юг на концесия за 35 години
Източник: news.klamer.bg
A A+ A++ A

Държавата дава на концесия пристанищния терминал Видин-юг, който е част от пристанище за обществен транспорт с национално значение.

Правителството гласува решение за откриване на процедура за концесионирането на терминала за срок от 35 години.

С концесията се цели привличане на частни инвеститори и повишаване на ефективността и конкурентоспособността на пристанищния терминал, както и увеличаване на капацитета на пристанището. 

Съгласно европейска директива обявлението за концесията ще бъде публикувано в "Официален вестник" на ЕС, а след това документацията за концесията ще бъде публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта.

Концесионерът ще бъде определен чрез открита процедура.

Концесионирането на пристанището започна по време на Тройната коалиция, когато държавното пристанище беше разделено на три с идеята да бъде отдадено на части. През 2013 г. концесия за Видин-юг получи ТЕЦ "Свилоза", но в началото на 2016 г. договорът беше прекратен по искане на компанията. Видин-север беше спечелено от параходство "Българско речно плаване", част от групата "Химимпорт". Договорът е със срок 30 години до 2040 г.

Законът за концесиите беше променен наскоро, за да отрази новата европейска директива, която влезе в сила от средата на април. С измененията отпадна 35-годишният таван за срок на концесиите, които практически сега могат да се дават за неограничено време.

#концесията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници