МОН ще оценява 143 проекта на учебници

МОН ще оценява 143 проекта на учебници
NOVINI
A A+ A++ A

143 проекта за нови учебници за I и V клас внесоха 27 издателства в Министерството на образованието и науката, където днес стартира процедурата по оценяването им, съобщиха от министерството.

58 са проектите за учебници по предмети, които се изучават от първокласниците, а 85 са за петокласниците.

В първия етап от процедурата по оценяването участват учители, преподаватели, научни работници от БАН, експерти от Регионално управление на образованието (РУО) и Министерство на образовнаието и науката (МОН). В комисиите по оценяване има и специалисти по графичен дизайн и полиграфическото изпълнение.

След като комисията в МОН оцени проектите, учители, които преподават по съответните предмети, ще оценяват пригодността на учебниците. Срокът за оценяването е не повече от 6 месеца. 

За учебниците по история и цивилизации за V клас, по които ще се учи от тази есен, процедурата стартира по-рано след споразумение между МОН и издателите.

"Одобрени бяха 6 от 8 проекта и те вече се оценяват от учителите", съобщи председателят на комисията за оценяване на учебниците Грета Ганчева, директор на дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ в МОН. 

След това министърът на образованието и науката Меглена Кунева ще подпише заповед за одобрените учебници, като желанието на ръководството на министерството е през септември да бъдат отпечатани всички учебници по история и цивилизации за V клас.

С новите учебници ще се учи от следващата учебна 2017/2018 година.

#Министерството на образованието и науката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници