Какво да правим при мъртво течение?

Какво да правим при мъртво течение?
БГНЕС
A A+ A++ A

Къпете се само на разрешените затова места и спазвайте инструкциите на спасителите, съветва координаторът Цецко Цеков на "Водно спасяване" в БЧК.

Синоптиците предвиждат динамично време до края на седмицата, а според едно старо поверие морето се обръща и взима жертви.

Мъртвото вълнение се образува при промяна на времето и на атмосферните условия. Ако човек попадне в мъртво вълнение, не се препоръчва да се плува перпендикулярно срещу течението. Трябва да се оставите на течението хоризонтално на водата и да се плува в ляво или в дясно косо на брега, предаде Цеков пред БНТ.

Не е много лесно да се познае, че има мъртво вълнение, но един от основните признаци е различният цвят на водата. Получават се по-тъмни петна. Пяната, която създават вълните, е другият индикатор, както и водораслите, които отиват навътре в морето. При мъртво вълнение се вижда и как плаващи предмети отиват навътре“, обяснява Цеков.

Всяко течение може да промени морското дъно. Винаги е опасно, затова плажуващите трябва да се къпят само на разрешените затова места и да спазват инструкциите на спасителите.

 

 

#морето #мъртво течение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници