Баку, Москва и Техеран ще доставят съвместно електроенергия

Баку, Москва и Техеран ще доставят съвместно електроенергия
Илхам Алиев/БГНЕС
A A+ A++ A

Азербайджан, Русия и Иран могат да създадат надежден енергиен коридор за доставка на електроенергия, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев на срещата на ръководителите на трите държави, съобщи БГНЕС.

Алиев изтъкна, че с общи усилия „можем да създадем надежден енергиен коридор, който да гарантира обмена на електроенергия между трите държави и излизане на нови пазари”.

Съгласно договора с Русия енергосистемата на Азербайджан функционира в паралелен работен режим с единната руска енергосистема. С Иран също се осъществява енергообмен.

В най-скоро време може да влязат в експлоатация две нови линии между азерския град Имишли и иранския Парсабад, посочи Алиев.

Тристранният формат Русия-Азербайджан-Иран дава добри възможности и за повишаване равнището на икономическото им сътрудничество, подчерта Алиев. Той изрази увереност, че този формат ще е изгоден и за бизнес структурите в трите държави.

„Имайки предвид финансовите възможности на нашите страни, можем да участваме в съвместни инвестиционни проекти в други държави”, смята президентът на Азербайджан.

Алиев посочи и добрите перспективи за сътрудничество в нефтената и газовата промишленост, включително в Каспийско море.

Президентът на Азербайджан изтъкна също, че бъдещият транспортен коридор „Север-Юг”, ще е „транснационален проект със стратегическо значение” и ще бъде ползван от много държави.

Предстои Азербайджан да продължи железопътните си линии до границата с Иран, а строителството на железопътен мост над река Астара започва. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници