Алфано: Ако Турция отвори врати това ще съсипе цяла Европа

Алфано: Ако Турция отвори врати това ще съсипе цяла Европа
A A+ A++ A

Въпросът за мигрантите е употребяват за политически цели - такива опасения предизвикаха събитията в Турция.

Това заяви министърът на вътрешните работи на Италия Анджелино Алфано в интервю за в. „Република“.

Той посочи още, че евентуален отказ от постигнатото споразумение между Брюксел и Анкара за ограничаване на притока на мигранти към Стария континент „ще бъде удар за цяла Европа“.

„Ако Турция отвори врати (за мигрантите – бел. ред.) това ще съсипе цяла Европа“, категоричен беше Алфано.

Той също така допълни, че в Италия продължават щателните проверки на всички ислямски центрове и места за събиране на мюсюлмански общности. По неговите думи подразделение на финансовото министерство ще назначи специална група, която ще се занимава с финансирането на джамии на територията на Италия.

През март ЕС и Анкара постигнаха споразумение, в рамките на което Турция се задължава да ограничи мигрантския поток към Европа и да приема върнатите от Гърция бежанци. В замяна страната ще получи помощ в размер на 6 млрд. евро, ускоряване на преговорите за членство в ЕС, както и отпадане на визовия режим за турски граждани в съюза.

Критиките от страна на Запада към Турция се засилиха след извършената масова държавна чистка на властите в Анкара след неуспешния опит за преврат в страната от 15 юли. Турската власт уволни и арестува над 50 000 души от армията, полицията, съдебната система, държавната администрация, медиите и образователните институции, опитвайки се да премахне влиянието на проповедника Фетхулах Гюлен, който е основният обвиняем за организиране на опита за метеж.

Преди това Турция понесе силни критики и заради отказа си да реформира закона си за борбата с тероризма – основно условие за падането на безвизовия режим в ЕС. В рамките на закона в затвора бяха вкарани редица турски журналисти.

#опасения #събития #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници